KONDICIJA JE ZDRAVLJE

Kada ste posljednji put vježbali tako što ste preskakali štrik? Mnogi će vjerovatno odgovoriti - u osnovnoj školi.

Ako je to vaš odgovor, onda je pravo vrijeme da to promijenite i da vam preskakanje štrika postane svakodnevna aktivnost.

Pitate se - zašto, evo šta kažu stručnjaci za treniranje i zdravlje.

Jeftin rekvizit za aerobni i anaerobni trening

Cijena običnog štrika je oko 5 do 6 eura, što ga čini jednim od najpristupačnijih rekvizita na tržištu. Kad znate da s ovim jednostavnim rekvizitom možete odraditi i aerobni i anaerobni trening, onda je jasno da se radi o ulaganju koje vrijedi svake marke.

U aerobnom načinu rada, preskakanje štrika je aktivnost koja se izvodi u ujednačenom ritmu kroz duži vremenski period. Ovo može biti odlična rutina zagrijavanja koja će potaknuti cirkulaciju i podići srčane otkucaje.

Ova aktivnost će podići radnu temperaturu tijela i pripremiti vas za trening koji slijedi.

Nakon aerobnog dijela, štrik možete iskoristiti i za anaerobni dio aktivnosti - povećajte brzinu preskakanja ili frekvenciju ukoliko radite intervale.

Isprobajte preskakanje u Tabata načinu rada: odradite osam krugova u kojima ćete 20 sekundi preskakati štrik najbrže što možete, nakon čega će slijediti 10 sekundi pauze, pa ponovite.

U samo četiri minute odradit ćete trening koji će pozitivno utjecati i na aerobni i na anaerobni kapacitet.

Zagrijat ćete tijelo

Preskakanje štrika pravi je način da se zagrijete. Prije samog preskakanja odradite vježbe dinamičkog zagrijavanja kojima ćete zagrijati zglobove i mišiće koji će biti aktivirani i najviše pogođeni tokom glavnog dijela treninga.

Savjetujemo da odradite 10-ak minuta dinamičkog zagrijavanja, a nakon toga četiri minute preskakanja štrika u intervalima 40 sekundi preskakanja i 20 sekundi pauze.

Redovno preskakanje štrika doprinosi boljoj tjelesnoj formi i kondiciji

U 60 minuta preskakanja štrika umjerenom brzinom može se potrošiti, ovisno o težini osobe, od 600 do 1.000 kalorija. Stoga, ako ovu potrošnju dodate uobičajenoj dnevnoj potrošnji, jasno je da ćete uz štrik puno lakše doseći kalorijski deficit, preduvjet za mršanje i topljenje masnoga tkiva.

Prilikom preskakanja, pazite na formu, pa vodite računa o sljedećim parametrima pokreta:

- Ramena i gornji dio leđa su zategnuti kako bi se osiguralo pronalaženje i održavanje minimalne udaljenosti koja je potrebna za preskok štrika.

- Trbušnjaci su aktivni da ublaže nepotrebnu potrošnju energije.

- Mišići natkoljenice se aktiviraju i opuštaju kod svakog preskoka, čime učinkovito pokreću tijelo i spremaju se za svaki sljedeći preskok.

- Tokom preskakanja štrika, aktivne su sve mišićne grupe koje sudjeluju u pokretu, ali i troše energiju i kalorije.

Izvor: Faktor