OBRATITE PAŽNJU

Obično prije nego uključite mašinu za veš, pažljivo pogledate etikete odjeće koja je osjetiljiva, kako biste ste se uvjerili da se neće uništiti. No, jeste li znali da morate biti oprezni i kada je riječ o vašoj mašini?

Naime, postoje predmeti koje možda perete, a zapravo bi mogli oštetiti mašinu za veš. Stručnjaci za kućanske uređaje otkrili su šta sve može pokvariti mašinu za veš.

Previše deterdženta

Korištenje previše deterdženta zapravo ne znači nužno da će vaša odjeća biti čišća. To je zato što je deterdžent na bazi ulja pa se ne ispire tako lako. Ako pretjerate s količinom deterdženta, on se može nakupiti u mašini i pokvariti je. Također, važna je i vrsta deterdženta kojeg koristite. Poželjno je da koristiti onaj s manje hemikalija.

Omekšivač i mirisne kuglice

Iako su omekšivači i mirisne kuglice osmišljene da vašoj odjeći daju osvježavajući miris, one mogu biti štetne za mašinu, jer mogu pokvariti senzor i oštetiti crijevo. Umjesto toga, ako želite omekšati odjeću, često ćete na internetu pronaći trik u kojem se koristi kuglice od aluminijske folije.

Posebno mali predmeti

Odjeća kao što su pertle, platnene maramice, čarape ili odjeća za bebu mogu se izgubiti u vašoj mašini. Naime, ovakva odjeća može zaglaviti u uglovima i pukotinama te završiti u crijevu. Na taj način može prouzrokovati začepljenja u mašini.

Veliki predmeti

Veliki predmeti kao što su staze, jorgani i deke mogu opteretiti mašinu, a kada prekoračite kapacitet mašine, to je može izbaciti iz ravnoteže jer je preteška. Najbolje je da takve predmete odnesete na profesionalno čišćenje.

Obuća

Neku obuću moguće je prati u mašini, ali da biste izbjegli štetu, trebali biste ih staviti u mrežastu vrećicu za odjeću. Ako ne posjedujete mrežastu vrećicu, možete se poslužiti i jastučnicom.

Metalni predmeti

Metalnim predmetima svakako nije mjesto u mašini za pranje veša. No, vrlo često se može dogoditi da zaboravite izvaditi kovanice ili ključeve iz vaših džepova. Stoga, važno je da dobro pregledate sve džepove i mjesta na kojima se može zaglaviti neki metalni predmet.

Predmeti izrađeni od gume

Predmete kao što su strunjače i gumena obuća, mogu se istopiti u mašini. Stručnjaci ističu da ako se guma razdvoji na manje komade, mogu se oštetiti pumpe, a filteri se mogu začepiti.