NAPUSTILE SU NAS LEGENDE

Samardžić, Živojinović i Nikolić bili su simboli ne samo jugoslovenske kinematografije, nego i cijelog jednog vremena

U posljednjih godinu i po napustila su nas tri najpopularnija glumca bivše Jugoslavije, koji su ostavili veliki trag u filmskoj i televizijskoj produkciji i čije su uloge svojevremeno praznile ulice ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji, Crnoj Gori i na Kosovu.
 
Nedavni odlazak posljednjeg među njima, Ljubiše Samardžića, podsjetio nas je i na njegove kolege Dragana Nikolića i Velimira Batu Živojinovića, koji su preminuli prošle godine.

Sva trojica su prve korake na velikom platnu napravili početkom šezdesetih, a skoro deceniju kasnije, Bata, Gaga i Smoki su prvi put zajedno zaigrali u filmu "Ljubavni život Budimira Trajkovića" iz 1977. godine. U filmu Dejana Karaklajića, Samardžić igra oca glavnog lika, Bata tek epizodnu ulogu, dok je Gaga pozajmio glas jednom liku, zbog čega mu se ime nije pojavilo na odjavnoj špici.
 
U godinama koje su uslijedile, tri velikana jugoslovenskog glumišta djelila su kadar još nebrojano puta, a starija publika pamti Batu i Smokija još iz vremena partizanskih filmova. Igrali su zajedno u ostvarenjima "Partizanska eskadrila", "Kozara", "Valter brani Sarajevo", "Crvena zemlja"... a zavidni komičarski talenat Smoki i Bata su pokazali u filmovima poput "Razvoda na određeno vreme".

 Tri velikana su se sretala i u serijama, a u "Vrućem vetru", po kojoj će Ljubiša Samardžić ostati upamćen, Gaga je gostovao u jednoj epizodi. Nikolić i Živojinović su sarađivali i u seriji "Balkan ekspres", a njihove glumačke bravure ostaće antologijske. "Bolji život" je prva velika serija u kojoj su igrala sva trojica, ali Gaga, Smoki i Bata ni tada nisu imali zajedničke scene.