KULTNA FRANŠIZA

Film "Matrix" jedan je od najpopularnijih naučno-fantastičnih filmova svih vremena, u kojoj glavnu ulogu tumači Keanu Reeves. No, Reeves zapravo nije bio prvi izbor za ulogu Nea koja ga je proslavila.

Popularna franšiza vremenom je postajala sve složenija, izgrađujući cijelu historiju pada čovječanstva i kako bi umjetna inteligencija mogla iskoristiti ljudsku rasu simulirajući stvarnost, a franšiza je također analizirana zbog komentara o rodnom identitetu, konzumerizmu i kapitalizmu.

Ipak, uloga je trebala pripasti Bradu Pittu. On je tokom devedesetih godina često birao zanimljive uloge. Čak je znao i riskirati pa je svoju prvu nominaciju za Oscara za najboljeg sporednog glumcu zaradio u filmu "12 Monkeys", koji je objavljen 1995. godine.

Iako je Brad Pitt u to vrijeme često riskirao sa izborom uloga, ali je ipak odbio glumiti u "Matrixu" te je uloga pripala Reevesu.

No, to što nije glumio u "Matrixu" nije značajno negativno utjecalo na njegovu karijeru jer se također pojavio u još jednom klasiku iste godine, a to je film "Fight Club" Davida Finchera.

Poput "Matrixa", film "Fight Club" uspio je iskoristiti Pittovu zvjezdanu moć da zainteresira publiku za složenije kulturne komentare o destruktivnoj prirodi konzumerizma, kultu nasilnog ponašanja i grananju toksične muškosti.

Pitt se jednom našalio da "Matrix" nije jedino kinematografsko remek-djelo u kojem mu je ponuđena prilika da glumi. Zanimljivo je i to da je i Will Smith bio razmatran za ulogu Nea, budući da je već ostvario veliki uspjeh u naučno-fantastičnim filmovima, a to su "Men in Black" i "Independence Day". Međutim, Smith je smatrao da bi samo upropastio tu ulogu i zbog toga nije želio glumiti u popularnom filmu.