FILM IZ 2012. GODINE

Naučnici su izabrali najstrašniji film svih vremena, a radi se o hororu "Sinister" iz 2012. godine s Ethanom Hawkeom u glavnoj ulozi.

Projekat Science of Scare od 2020. godine bira najstrašnija filmska ostvarenja, a ovogodišnje izdanje je unaprijeđeno kako bi dobili još detaljnije rezultate.

Odabrano je 250 ljubitelja filma da gledaju niz horora na engleskom jeziku dok su opremljeni monitorima otkucaja srca, a zatim su se rezultati analizirali kako bi se utvrdilo koji su filmovi izazvali najveće skokove otkucaja srca.

Ove godine umjesto samo otkucaja srca, novi sistem bodovanja kombinovao je otkucaje srca (mjereno u otkucajima u minuti BPM) i varijansu otkucaja srca (mjereno u milisekundama). Dva rezultata se zatim kombinuju da bi se stvorio rezultat Science of Scare.

Film "Sinister" iz 2012. s Ethanom Hawkeom proglašen je najstrašnijim ikad.

"Pisac o istinitim zločinima Ellison Oswald (Ethan Hawke) nije imao bestseler više od 10 godina i postaje sve očajniji za hitom. Kada otkrije postojanje filma koji prikazuje smrt jedne porodice, zaklinje se da će riješiti misteriju. Seli svoju porodicu u dom žrtava i kreće na posao.

Međutim, kada stari filmski snimci i drugi tragovi upućuju na prisustvo natprirodne sile, Ellison saznaje da život u kući može biti fatalan", navodi se u sinopsisu.

Prema rezultatima projekta Science of Scare, "Sinister" je imao ukupni rezultat zastrašivanja od 96/100 s najvećim zabilježenim skokom otkucaja srca koji je dostigao 131 otkucaja u minuti, što je više nego dvostruko više od prosječnog otkucaja srca u mirovanju (64). Na drugom mjestu bio je film "Host" iz 2020., a na trećem je bio "Skinamirink".

Četvrtoplasirani film "Insidious" imao je i najstrašniju scenu premda nije precizirano o kojoj se radilo.