BLISKI ISTOK

Katar je navodno postavio oštar ultimatum liderima Hamasa da postignu sporazum o primirju sa Izraelom ili da napuste zemlju gdje im je trenutno sjedište.

Pozivajući se na neimenovane Hamasove i egipatske zvaničnike Wall Street Journal je objavio da se vrši sve veći pritisak na Hamas da se postigne primirje.

Katar u kojem se nalazi i lider Hamasa Ismail Heniyeh postao je ključni medijator u pregovorima.

Međutim, Husam Badran, visoki dužnosnik Hamasa sa sjedištem u Dohi, negirao je prijetnju protjerivanjem, ističući da su pregovori u toku. Badran je naglasio Hamasovu posvećenost okončanju sukoba, upozoravajući na potencijalnu eskalaciju nasilja tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana ako se primirje ne postigne.

Hamasovi uslovi za sporazum o primirju sa taocima uključuju trajni prekid vatre, povratak raseljenih civila u sjevernu Gazu, povećanu humanitarnu pomoć i povlačenje izraelskih trupa iz pojasa. Međutim, Izrael se založio za ograničenije primirje i obećao da će nastaviti svoju ofanzivu dok Hamas ne bude demontiran i svi taoci ne budu oslobođeni.

Krivicu za nedostatak napretka u pregovorima Badran je fakturisao izraelskom premijeru Benjamina Netanyahua, koji ga optužuje da odbija da se pozabavi predloženim uslovima. Badran vidi Netanyahua kao destabilizirajuću silu u regionu, pripisujući zastoj u pregovorima njegovoj nevoljkosti da se pozabavi pitanjima na pregovaračkom stolu.