Stav analitičara

Politički analitičari na Kosovu ocjenili su da je formiranje Zajednica srpskih opština obaveza i da ne bi trebalo gubiti vrijeme, penosi RTK.

Za analitičara Fitima Mulolija, stav Kosova nije u redu ako šteti odnosima sa strateškim partnerima.

"Konkretan korak je slanje tog nacrta statuta Ustavnom sudu, za šta je premijer Kurti, nakon sastanka, izašao u javnost i rekao da je spreman da ga potpiše. Ne razumijem Kurtijevo oklevanje, jer se traži osnivanje Udruženja, samo da bi se proces nastavio. Sada će biti potrebno vrijeme, dva-tri mjeseca u Ustavnom sudu, dva-tri mjeseca do dobijanja komentara, zato ne razumijem ovo oklevanje i narušavanje odnosa sa strateškim partnerima za nešto što smo obećali da ćemo uraditi", naglasio je Muloli.

Osnivanje ZSO je posebna tema, kaže analitičarka Besa Luzha i dodaje da nema razloga da se povezuje sa Savjetom Evrope. Ona čak kaže da je Srbija izgubila pravo da traži Asocijaciju, jer je podržala Srbe da bojkotuju referendum.

"Ne znam šta mi kao kosovska strana možemo još da uradimo po tom pitanju, kada druga strana nije učinila ni najmanji korak po pitanju zakonskih procedura za preuzimanje legitimne vlasti u sjevernim opštinama, poslije čega bi bilo potrebno da nastavi dalje sa Udruženjem. U normalnom procesu očekujemo glasanje u Komitetu ministara, ali i snažniju izjavu Kurtija koji obećava da će, čim se steknu uslovi, nastaviti dalje sa Asocijacijom", rekla je Luzha.

Izvor: Kosovo Online/RTK1