Ponašanje...!

Bivša glavna pregovaračica Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri u intervjuu za Ekonomiju onlajn zatražila je od premijera Albina Kurtija da objasni kako je moguće da se Kosovo kažnjava sankcijama Evropske unije i ukorom iz Amerike, dok je Srbija ostala nekažnjena.

Ona je rekla da je na Vladi da da zvanično objašnjenje građanima zašto je Kosovo i dalje pod sankcijama. Tahiri je takođe kritikovala premijera Kurtija zbog loših odnosa sa Amerikom i ne usaglašavanja sa njima za odluke koje je doneo, pri čemu je, prema njenim riječima, Kurti ovim ponašanjem izašao sa antiameričkim stavom, nanevši štetu Kosovu.

"Prvo je da nas je u Banjskoj napala Srbija, šta nam se desilo? Kosovo je kažnjeno, Srbija nije kažnjena. Na Kurtiju i vladi je da izađu i objasne narodu Kosova kako se dogodilo da su i napadnuti i kažnjeni, a da je Srbija  prošla nekažnjeno. Na Kurtiju je da ovo zvanično objasni pred narodom Kosova. Drugo drugo pitanje je to što je Kurti prekinuo odnose sa Amerikom tako što se nije usaglasio ni po jednoj od ovih stvari koje je imao, ni registarske tablice, ni sada dinar, onda je tu pitanje izbora na sjeveru koji su bili legalni, ali nisu bili legitimisani. Kurti je morao dobro da koordinira sa američkim partnerima, jer su to su Amerikanci koji su od nas napravili državu. Sve ovo je proizašlo iz antiameričkih pozicija, a ne znam zašto ima te antiameričke pozicije. I naravno da je takav stav štetan za državu Kosovo", rekla je ona.

Tahiri je naglasila da je dobro što je Amerika jasno stavila do znanja da to "nije poremetilo odnose sa kosovskim narodom, već sa Vladom Kosova".

"Drago mi je što su Amerikanci jasno stavili do znanja da nisu promenili odnos sa narodom Kosova, već samo sa Vladom Kosova. U ovom slučaju, pošto sam bila ministar spoljnih poslova Kosova u vrijeme okupacije i jedan sam od glavnih ljudi koji su došli do strateškog saveza sa Amerikom. Kažem vam jedno, Amerikanci sklapaju savez sa velikima, a ne sa malima kao što je Kurti koji je uspio da pokvari odnose", rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online