Ozbiljna opasnost

Ilegalno oružje u rukama građana Kosova predstavlja ozbiljnu opasnost, kažu predstavnici kosovskih i međunarodnih institucija, prenosi Teve1.

Građani koji posjeduju oružje bez dozvole narušavaju javni red i bezbjednost, ali prije svega ugrožavaju svoje i tuđe živote. Prema izvještajima policije, na Kosovu se godišnje zapleni oko 1.500 komada nelegalnog oružja.

Nuredin Ibishi, stručnjak za bezbjednost, kaže za Radio Kosovo da su ubistva na Kosovu izvor posjedovanja ilegalnog oružja i da to predstavlja opasnost po bezbjednost građana.

Ibishi naglašava da je potreban građanski i institucionalni odgovor da bi se ova pojava sprečila.

"Prvo, ne treba očekivati samo od policije, pravosuđa i tužilaštva reaktivne mjere. Ali, u ovom slučaju je potrebna i građanska svijest. Pojačavanje kaznenih i preventivnih mjera uticaće na smanjenje nelegalnog oružja u rukama građana", kaže Ibishi.

On kaže da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo što prije da preduzme preventivne mjere, ali i da legalizuje oružje.

"Očekujem da će uskoro Ministarstvo unutrašnjih poslova doneti zakon za legalizaciju i krenuti u novi proces i sve ovo nelegalno posedovanje oružja će biti predato i rizik svijesti na minimum", dodaje on.

Ministarka pravde Albulena Haxhiu je na jednoj od sjednica Vlade rekla da će Ministarstvo pravde još jednom izvršiti revizije Krivičnog zakonika Kosova i to u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova za posedovanje oružja bez dozvole.

"Zbog naše kaznene politike i nepostupanja tužilačkog sistema u odnosu na lica osumnjičena za nedozvoljeno držanje oružja, potrebno je da sagledamo ove odredbe kako bismo sprečili tužioce da zanemare ove slučajeve. Samo u posljednja dva slučaja videli smo da su ljudi imali oružje bez dozvole, međutim, institucije se ne bave time na odgovarajući način", rekla Haxhiu.

Naime, samo za prva dva mjeseca ove godine prijavljeno je 270 slučajeva neovlašćenog posjedovanja oružja.

Prema statistici policije, u različitim akcijama preduzetim tokom 2023. godine oduzeto je 1.392 komada vatrenog oružja različitih vrsta i 37.215 komada municije različitog kalibra.

Samo ove godine policija je reagovala u 522 slučaja i zaplenila 562 komada nelegalnog oružja. U periodu legalizacije prije dijve godine podneto je svega oko 2.000 zahtjeva.

U međuvremenu, procjenjuje se da na Kosovu ima oko 250.000 komada oružja bez dozvole.

Izvor: Kosovo Online/Teve1