Narušen i imidž države

Sankcije koje je Evropska unija u junu prošle godine uvela Kosovu nanele su štetu od najmanje 500 miliona eura, a analitičari smatraju da bi one morale da budu uklonjene posluhe referenduma o smheni gradonačelnika na sheveru održanom 21. aprila, piše Teve 1.

Besart Dreshaj iz Poslovnog udruženja Kosova procenjuje da su ove mjere nanele Kosovu više od 500 miliona eura štete u oblasti privrede.

"Iznad svega, imidž Kosova je narušen jer svaki potencijalni investitor koji je izrazio spremnost da ulaže u Republiku Kosovo kao rezultat ovih sankcija ne vidi je kao pogodno mjesto za ulaganje svog kapitala budući da je EU stavila Kosovo pod sankcije", rekao je Dreshaj.

Isto misli i opozicija. Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Shala ocjenjuje da su mnogi sektori pretrpeli štetu.

"Sektor industrije, sektor investicija, sektor zaštite životne sredine su dosta stradali. U principu lokalna preduzeća koja su imala mogućnost i kapacitet da realizuju projekte, među kojima su i oni vezani za preradu vode, već su bez posla, a u nekim je oblik rada smanjen. Investicije su smanjene, opšti razvoj je umanjen kao rezultat gubitka ovih Vladinih ulaganja zbog neusklađenosti politika sa evropskim sektorom", naglasio je Shala.

Što se tiče pokreta Samoopredjeljenje, oni ocjenjuju da od njihovog donošenja, sankcije nisu bile fer.

Poslanik vladajuće partije Driton Hyseni kaže da su se svi uslovi za ukidanje tih sankcija već stekli.

"Smatram da je to bio neprikladan pristup EU jer Kosovo ima svoje pravo da vrši vlast na cijeloj svojoj teritoriji i to je činilo sa maksimalnom pažnjom prema srpskim manjinama u sjevernom dijelu zemlje", istakao je Hyseni.

Izvor: Kosovo Online/Teve1