Prisilno raseljeni

Broj incidenata, koji su rezultirali palestinskim žrtvama i materijalnom štetom, u 2022. godini bio najveći otkako ih je OCHA počela bilježiti 2006. godine.

Broj incidenata koje su izazvali doseljenici na okupiranoj palestinskoj teritoriji dostigao je 591 u prvih šest mjeseci 2023. godine, saopćili su  Ujedinjeni narodi (UN).

„To je u prosjeku 99 incidenata svakog mjeseca i povećanje od 39 posto u poređenju sa mjesečnim prosjekom tokom cijele 2022. godine, koji iznosi 71“, rekao je Jens Laerke, glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), na konferenciji za novinare u Ženevi, javlja Anadolija.

Dodao je da je broj takvih incidenata, koji su rezultirali palestinskim žrtvama i materijalnom štetom, u 2022. godini bio najveći otkako ih je OCHA počela bilježiti 2006. godine.

Prisilna raseljavanja

Naglasio je da su palestinske zajednice koje se oslanjaju na stočarstvo posebno ranjive.

Laerke je rekao da je u posljednje dvije godine najmanje 399 osoba prisilno raseljeno zbog nasilja izraelskih doseljenika.

Kako je kazao Laerke, tri od ovih zajednica, Al Baqa'a, Khirbet Bir al'Idd i Wedadiye, potpuno su ostale bez populacije zbog nasilja, dok je u ostalim zajednicama ostalo samo nekoliko porodica.

"Izraelska naselja su ilegalna prema međunarodnom pravu“, rekao je Laerke.