Kontroverzni zakon

Usvajanje novog nacrta zakona u Parlamentu izazvalo je bijes mnogih organizacija za ljudska prava i opozicionih stranaka koje su potvrdile njegovu neustavnost.

Zabrinutost muslimana koji žive u Italiji nedavno je porasla nakon što je Predstavnički dom prošle srijede odobrio novi nacrt zakona koji su posmatrači opisali kao anti-džamijski zbog strogih mjera koje uključuje, a koje će vjerovatno dovesti do zatvaranja mnogih muslimanskih molitvenih sala i zabrane izgradnje novih bogomolja u zemlji.

Novi nacrt zakona praktično zabranjuje korištenje sjedišta dobrotvornih institucija i neprofitnih organizacija kao bogomolja za vjerske sljedbe koje nemaju ugovor sa državom, kao što je slučaj sa muslimanskim zajednicama rasprostranjenim širom Italije.

U Italiji postoje četiri licencirane džamije, ali uz njih i više od 1.300 islamskih kulturnih centara na mjestima koja su prvobitno bila namijenjena za druge funkcije kao što su garaže za automobile, skladišta i podrumi za nekretnine, a sada se koriste kao molitveni prostori koje muslimani iznajmljuju ili su ih kupili zbog poteškoća u dobijanju dozvola za izgradnju zvaničnih džamija koje karakteriše islamski arhitektonski dizajn.

Nacrt zakona koji je predstavio zastupnik Tommaso Foti, šef desničarske vladajuće partijske grupe Italijansko bratstvo, usvojen je u parlamentu većinom od 135 glasova za i 112 glasova protiv.

Zakon će narednih dana biti predstavljen Senatu kako bi se završila parlamentarna procedura i stupio na snagu.

Usvajanje novog nacrta zakona u Parlamentu izazvalo je bijes mnogih organizacija za ljudska prava i opozicionih stranaka koje su isticale njegovu neustavnost i opisale ga kao diskriminatoran i represivan prema islamu i muslimanima.

Neustavna diskriminacija
Vincenzo Latorraca, advokat specijaliziran za oblast upravnog prava, istakao je neustavnost novog nacrta zakona jer krši član 3. principa prava na jednakost predviđenog u italijanskom ustavu.

Latorraca je objasnio da se Nacrtom zakona nameće diskriminacija uvođenjem restrikcija posebno za udruženja koja se bave vjerskom djelatnošću, dodatnih restriktivnih standarda koji nisu propisani za druge urbane objekte poput škola, bolnica, gimnazija i kulturnih centara.

Advokat je za Al Jazeeru rekao da je Ustavni sud 2019. godine stavio van snage sličan zakon koji je imao za cilj ograničiti otvaranje novih džamija u pokrajini Lombardija, jer je tim zakonom prekršena sloboda vjere i vjerskih uvjerenja zagarantovana Ustavom Italije.

Na pitanje da li će novi zakon dovesti do zatvaranja trenutno postojećih molitvenih sala u Italiji, advokat je rekao da je to teško utvrditi i to zbog principa neretroaktivnosti zakona, koji će se primjenjivati ​​samo na slučajeve nakon njegovog stupanja na snagu.

“Međutim, sigurno je da će uvođenje ovako strogih standarda dovesti do nametanja ozbiljnih ograničenja za izdavanje novih dozvola za bogomolje i džamije u zemlji”, dodao je.

Politika marginalizacije
Iako su muslimani u Italiji postali važna zajednica po veličini, sa oko 2,7 miliona ljudi, uključujući 1,7 miliona koji imaju italijansko državljanstvo, oni se i dalje suočavaju sa brojnim problemima na različitim nivoima, od kojih su najvažniji marginalizacija, diskriminacija i odsustvo političkog predstavljanja u vladinim agencijama.

Lider stranke Zelena Evropa Angelo Bonelli, u intervjuu za Al Jazeeru, kaže da je novi nacrt zakona neustavan jer krši član 19. koji propisuje pravo pojedinca da upražnjava vjerske obrede uz potpunu slobodu, da ih promovira i da ih prakticira tajno ili javno, pod uslovom da to nije protivno pozitivnim običajima.

Dodao je da se predloženi nacrt zakona smatra rezultatom politike marginalizacije i diskriminacije koju sprovode desničarske stranke prema muslimanskim zajednicama, koje, ukoliko zakon stupi na snagu, neće moći da ostvare svoje pravo na bogosluženje unutar mjesta gdje je to dozvoljeno drugim religijama.

Bonelli je istakao da desničarske stranke često povezuju muslimane sa terorizmom, emigrantima i kriminalom, “a to je neoprostiva greška, izgrađena na lažima i zapravo ima za cilj da stvori paniku i strah među stanovništvom kako bi postigle konsenzus oko ovog pitanja”.

Istakao je namjeru svoje stranke da uskoro nacrt zakona predstavi Ustavnom sudu kako bi ga ovaj stavio van snage.

Sve veći strahovi
U kontekstu rastućeg straha i osjećaja gubitka prava među muslimanima u Italiji, čelnik Unije islamskih zajednica Yassine Lafram je, u intervjuu za Al Jazeeru, novi nacrt zakona opisao kao nepravedan prema muslimanima, s obzirom da se temelji na vjerskoj diskriminaciji i atakuje na njihovo pravo da slobodno prakticiraju svoje vjerske obrede.

Lafram je naglasio da stvarne poteškoće s kojima se suočavaju muslimanske zajednice proizilaze iz politika koje vode mnoge lokalne samouprave predvođene ekstremno desnim strankama, koje se u svojim predizbornim kampanjama fokusiraju na neophodnost zatvaranja nelicenciranih džamija i sputavanje muslimana, što povećava osjećaj mržnje i muslimane izlaže napadima, posebno pokrivene žene, ne samo verbalnim nego i fizičkim.

Čelnik Unije islamskih zajednica je rekao: “Iako smo već 35 godina spremni da, kao reprezentativna institucija muslimana u zemlji, potpišemo sporazum sa vladom u skladu sa članom 8. Ustava, to je bilo nemoguće zbog odsustva političke volje unutar svih vlada koje su se smjenjivale tokom proteklih godina”.

Imam firentinske džamije Ezzedine Al-Zeer rekao je da novi zakon u sebi nosi miris rasizma i mržnje prema islamu i muslimanima.

“Istina je da ustav propisuje neophodnost poštivanja religija, ali donošenje ovakvih zakona obavljanje namaza i drugih vjerskih obreda čini izuzetno teškim ili čak nemogućim”, rekao je za Al-Zeer za Al Jazeeru.

Naglasio je važnost prava muslimana rekavši: “Želimo da svoje aktivnosti obavljamo unutar pravednih zakonskih okvira, a država nam mora obezbijediti odgovarajuća mjesta za obavljanje naših vjerskih obreda”.

Službenica Amnesty Internationala u Italiji, Tina Marinari, rekla je da umjesto ovih pokušaja koji imaju za cilj zabranu džamija, treba poduzeti korake kako bi se postigao dogovor između italijanske države i islamskih zajednica o podsticanju zakonske izgradnje džamija.

“Islamska zajednica u Italiji postoji i važno je da joj, kao i svim drugim vjerskim skupinama, garantujemo slobodu vjere kako je propisano našim ustavom”, rekla je u razgovoru za Al Jazeeru.

Aktivistkinja za ljudska prava vjeruje da diskriminacija pogađa samo srce i nanosi štetu ljudskim pravima samo zbog njihovog identiteta ili uvjerenja, uz podržavanje nejednakosti među ljudima.