Izborna kalkulacija

Univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu smatra da premijer Albin Kurti traži održavanje izbora ove godine kako bi iskoristio glasove dijaspore, uvjeren da je njemu naklonjena, prenosi Koha.

Spahiu pojašnjava da Kurti želi da iskoristi prisustvo dijaspore na Kosovu jer je Ustavni sud blokirao zakon o glasanju u ambasadama.

"Kurti pretpostavlja da će dijaspora glasati za njega, pa zato želi izbore", kazao je Spahiu.

Smatra da je Demokratska partija Kosova jedina zaista spremna za izbore, a kao razlog za to navodi "internu trku za dominaciju".

"Nakon odlaska njenih osnivača u Hag, postoji politička trka za dominaciju unutar stranke, čak i sada aktuelnom predsjedniku to odgovara kao da će se, ako Bedri Hamza pobjedi na mjestu premijera, to računati kao njegov uspjeh", kazao je Spahiu.

Aktivista civilnog društva Ron Gjinovci smatra da Demokratska partija Kosova želi izbore pošto su ankete opoziciju stavile na prvo mjesto.

Prema njegovim riječima, PDK ima šansu da dobije najveći broj glasova nego što je ikada do sada dobila na bilo kojim izborima.

"Mislim da spremnost PDK ima veze sa posljednjim anketama koje su sprovedene, prvi put poslije izbora PDK je došao ispred LDK i zabilježio porast anketa", kazao je.

Dodaje da Alijansa za budućnost Kosova veoma loše stoji u anketama, a da se LDK nada da će dobiti veću podršku građana ako ispravi greške za šta im je potrebno vrijeme.

Gjinovci smatra i da sastanci premijera sa liderima opozicije ne bi trebalo da postanu velika tema razgovora.

Analitičarka Dafina Demaku kaže da se predsjednica Vjosa Osmani tiho zbližava sa Demokratskim savezom Kosova, dok je premijer Albin Kurti pronašao drugo krilo, odnosno Demokratsku partiju Kosova.

Prema Demaku, Osmani i Kurti su zahladneli međusobne odnose.

Navodi da, prema informacijama sa kojima raspolaže, Kurti i Osmani su imali redovne sastanke svakog ponedeljka koji se već neko vrijeme ne održavaju.

"Počeli su da zauzimaju strane uoči izbora", rekla je Demaku dodajući da je bilo za očekivati da će Kurti govoriti o izborima u ovom trenutku, "kada, nažalost, propada glasanje za članstvo Kosova u Savjetu Evrope".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore