GOVOR PROTIV PALESTINE

Ambasador Izraela pri UN-u Gilad Erdan, je tokom rasprave rezoluciji kojom se popravlja položaj Palestine u UN-u, optužio UN za pokušaj primanja "terorističke države" u svoje članstvo predvođene "Hitlerima našeg vremena".

Erdan je kritikovao rezoluciju, posebno jer se odvija tokom sedmica sjećanja na holokaust u Izraelu:

"Upravo je tokom našeg svete sedmice ovo besramno tijelo odlučilo nagraditi moderne naciste pravima i privilegijama?", kazao je Erdan.

Erdan je dodao da će palestinsku državu voditi "Hitler našeg vremena".

"Upravo ćete dati privilegije i prava budućoj terorističkoj državi Hamas. Otvorili ste UN za moderne naciste, za genocidne džihadiste koji su se posvetili uspostavi islamske države protiv Izraela i regije", dodao je Erdan, navodeći da bi takva država ubila "svakog Jevreja muškarca, ženu i dijete".

Gilad Erdan je pocijepao i kopiju povelje UN-a za govornicom, tvrdeći da će UN prekršiti vlastitu povelju dopustivši Palestini da bude primljena u članstvo.

"Danas ću ti podići ogledalo", rekao je Erdan, vadeći sjekač papira da uništi kopiju povelje.

"Vlastitim rukama uništavate Povelju UN-a. Da, da, to je ono što radite. Usitnjavanje povelje UN-a. Sramite se", kazao je Erdan.

Generalna skupština UN-a velikom je većinom usvojila rezoluciju da Vijeće sigurnosti UN-a ponovno razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama, ali i kojom je popravljen status Palestine.

Rezoluciju su podržale 143 države, devet uključujući SAD je bilo protiv, a 25 država je bilo suzdržano. Rezoluciju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, nakon što su SAD rezoluciju sličnog sadržaja blokirale u Vijeću sigurnosti.