OGROMNA PODRŠKA

Generalna skupština UN-a velikom je većinom usvojila rezoluciju da Vijeće sigurnosti UN-a ponovno razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama, ali i kojom je popravljen status Palestine.

Rezoluciju su podržale 143 države, devet uključujući SAD je bilo protiv, a 25 država je bilo suzdržano. Rezoluciju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, nakon što su SAD rezoluciju sličnog sadržaja blokirale u Vijeću sigurnosti.

Bosna i Hercegovina, Srbija i Slovenija su glasale za rezoluciju, dok su iz regije Albanija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska bile suzdržane.

Rezolucija poziva Vijeće sigurnosti da "ponovno povoljno razmotri stvar" i naglašava da se palestinskim vlastima odobri članstvo u UN-u, rekavši da je "država Palestina kvalificirana za članstvo u Ujedinjenim nacijama".

Prije početka zasjedanja Generalne skupštine UN-a, misija SAD-a pri UN-u naznačila je da će SAD ponovno staviti veto ako rezolucija bude usvojena i zahtjev za članstvo poslan Vijeću sigurnosti, rekavši: "Očekujemo sličan ishod onome što se dogodilo u aprilu."

Američka misija saopćila je da palestinske vlasti ne ispunjavaju kriterije za članstvo u UN-u i da rezolucija ne rješava zabrinutosti koje su ranije iznesene u vezi s palestinskim članstvom.

U aprilu su palestinske vlasti ponovno pokrenule svoj zahtjev za članstvo, a kasnije tog mjeseca SAD je stavio veto na pokušaj Palestinaca da postignu status članstva.

Glasanje u Vijeću sigurnosti pokazalo je 12 članica za i jednu protiv, uz veto SAD-a. Izrael je pohvalio američki veto, nazvavši palestinsku ponudu "sramotnim prijedlogom", dok je predsjedništvo Palestinske uprave nazvalo veto "nepoštenim, nemoralnim i neopravdanim".

U septembru 2011. Palestinske vlasti nisu uspjele dobiti priznanje UN-a kao nezavisne države članice. Godinu dana kasnije, UN je odlučio da će se status Palestinske samouprave "nečlanica promatrač" promijeniti u "nečlanica država promatrač", slično Vatikanu.

Rezolucija daje Palestincima određena "dodatna prava i privilegije" počevši od sljedećeg zasjedanja Generalne skupštine, u septembru.

Tekst izričito isključuje dopuštanje da budu izabrani da sjede u Vijeću sigurnosti ili da glasuju u Generalnoj skupštini. Ali omogućio bi Palestincima da izravno podnose prijedloge i amandmane, bez prolaska kroz drugu zemlju, kao što je sada slučaj. To bi im također dalo pravo da budu raspoređeni među državama članicama po abecednom redu.