Pravo na dejstvo

U viziji poslijeratne Gaze, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da će nedefinisani palestinski entitet preuzeti vlast.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je u četvrtak podijelio svoj “plan za dan poslije” za Pojas Gaze nakon što Izrael okonča vojnu operaciju protiv Hamasa, koji vlada tom teritorijom od 2007. godine.

Nacrt je dio dokumenta “vizije treće faze” koji je u ponedjeljak podnesen ratnom kabinetu premijera Benjamina Netanyahua. U njemu se navodi da bi civilnu upravu enklave zamijenili neimenovani “palestinski igrači”, dok bi Izrael zadržao mogućnost obavljanja vojnih aktivnosti unutar Pojasa nakon rata.

Evo šta trebate znati o tom planu.

Šta je plan za ‘dan poslije’?

Prema ovom planu, ni Hamas ni Izrael neće upravljati Pojasom Gaze nakon završetka neprijateljstava, no to dolazi s određenim upozorenjima, otkrio je Gallant.

Prema planu, izraelski rat na teritoriji trajat će sve dok ne bude osiguran povratak talaca koje je Hamas zarobio u južnom Izraelu 7. oktobra, uništene Hamasove “vojne i upravljačke sposobnosti” te uklonjene ostale vojne prijetnje, izvijestio je AFP.

Kada to bude postignuto, započet će nova faza u kojoj “Hamas neće imati kontrolu nad Gazom i neće predstavljati prijetnju po građane Izraela”, a teritorijom će upravljati druga palestinska tijela.

Izrael bi zadržao pravo da djeluje unutar teritorije, što znači da bi njegove snage mogle dolaziti i odlaziti kada žele – slično trenutnoj situaciji na okupiranoj Zapadnoj obali. Međutim, Izrael ne bi zadržao stalnu civilnu prisutnost u enklavi nakon ispunjenja ratnih ciljeva, niti bi gradio izraelska naselja.

Gallant je također rekao da će Izrael nastaviti sa strogim nadzorom granice Gaze. To bi moglo značiti blokadu Pojasa kopnom, zrakom i morem, kao i inspekciju svega što bude ulazilo i izlazilo iz Gaze nakon rata, izvijestio je Al Jazeerin reporter Hamdah Salhut.

“Stanovnici Gaze su Palestinci, stoga će palestinska tijela biti nadležna, uz uvjet da neće biti neprijateljskih radnji ili prijetnji protiv države Izrael”, rekao je Gallant, ne precizirajući koji palestinski dužnosnici će upravljati Pojasom.

Gallant je također govorio o planovima za rekonstrukciju i ponovnu izgradnju Gaze nakon rata, navodeći da će za to biti zadužena koalicija međunarodnih aktera, koja uključuje arapske i evropske države, kao i druge zapadne saveznike.

Kakav je plan u odnosu na ono što je Netanyahu rekao?

Netanyahu je također rekao da bi “civilna vlada” trebala vladati Gazom nakon rata, no on se protivi ideji da Palestinska uprava (PA), vlada pod vodstvom Fataha koja djelimično kontroliše Zapadnu obalu, bude nadležna za Pojas Gaze.

Također je rekao da, prije nego poslijeratni planovi stupe na snagu, izraelska vojska mora “eliminisati Hamas”.

Netanyahu je u novembru rekao da će Izrael preuzeti odgovornost za sigurnost Gaze na “neodređeno vrijeme”, ne precizirajući kako će to izvesti. Dodao je da je to neophodno kako bi se spriječila “erupcija” još jednog “Hamasovog terora”.

Šta kažu drugi izraelski zvaničnici?

U ponedjeljak je krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir pozvao izraelske doseljenike da se vrate na teritoriju nakon rata i na “rješenje o poticanju iseljavanja” palestinskog stanovništva iz Gaze, ponavljajući slične komentare desničarskog ministra finansija Bezalela Smotricha.

U intervjuu za Radio izraelske vojske u nedjelju, Smotrich je rekao da bi uklanjanje oko 90 posto stanovništva Gaze iz enklave pomoglo uspostavljanju sigurnosti u regiji nakon rata, s obzirom na to da je Gaza “žarište u kojem dva miliona ljudi raste zatrovano mržnjom i teži uništenju države Izrael”.

“Ako u Gazi bude 100.000 ili 200.000 Arapa, a ne dva miliona, kompletan poslijeratni diskurs bit će drugačiji”, dodao je.

Šta kaže Palestinska uprava?

U intervjuu za Financial Times, premijer Palestinske uprave Mohammad Shtayyeh rekao je da svaki eventualni dogovor mora uključivati “političko rješenje za cijelu Palestinu”, a ne samo Gazu.

“Izrael želi politički odvojiti Gazu od Zapadne obale”, rekao je.

“Ne mislim da će Izrael uskoro napustiti Gazu. Mislim da će formirati vlastitu civilnu upravu koja će funkcionisati pod izraelskom okupacijskom vojskom. Stoga je rješenje o ‘danu poslije’ nejasno”, dodao je.

Šta misli SAD?

Washington se zalagao za dvodržavno rješenje i predlagao je da Gazom upravlja “revitalizirana” Palestinska uprava sa sjedištem na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Gaallantov plan je u potpunosti suprotan onome što su Amerikanci zamislili u takozvanom konceptu za ‘dan poslije’”, kaže Al Jazeerin reporter Mike Hanna.

“Ideje Amerikanaca bazirane su na činjenici da bi Palestinska uprava preuzela kontrolu ili upravljanje Gazom”, dodao je.

Američki državni sekretar Antony Blinken je u četvrtak otputovao u posjetu Izraelu, a na dnevnom redu će se vjerovatno naći i rasprave o poslijeratnoj budućnosti Gaze.