Više od 300 napada

Zemlje članice Evropske unije (EU) raspravljaju o mogućim sankcijama protiv radikalnih izraelskih doseljenika, izjavila je u ponedjeljak zamjenica njemačke ministrice vanjskih poslova Anna Luhrmann.

Luhrmann je rekla da će nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da sankcionišu pojedince umiješane u napade na Zapadnoj obali, Vijeće za vanjske poslove EU-a raspravljati o sličnim koracima na današnjem sastanku.

- Trenutno razgovaramo o tome šta možemo učiniti, kao države članice EU, po ovom pitanju. Kao Njemačka, također razmatramo nacionalne mjere, zabranu ulaska - rekla je Luhrmann novinarima u Briselu.

I Pariz razmatra uvođenje nacionalnih sankcija akterima uključenim u ilegalna izraelska naselja na Zapadnoj obali, rekla je francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna uoči sastanka Evropske unije u ponedjeljak.

- Situacija na Zapadnoj obali nas zabrinjava, posebno zbog prevelikog broja slučajeva nasilja koje su počinili doseljenici ekstremisti - rekla je Colonna.

Francuska je posljednjih sedmica otvorila vrata za razgovore među članicama Evropske unije o potencijalnim sankcijama EU protiv izraelskih naseljenika koji su napadali Palestince na Zapadnoj obali, ali to pitanje do sada nije naišlo na konsenzus, prenosi Reuters.

Američka administracija objavila je prošle sedmice da uvodi sankcije i vize protiv ekstremističkih doseljenika koji su umiješani u nasilne napade na Zapadnoj obali.

Napadi izraelskih doseljenika na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali skočili su na najviši nivo od eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Ekstremisti među doseljenicima počinili su više od 300 nasilnih napada, ubivši najmanje devet Palestinaca u posljednja dva mjeseca. Stotine Palestinaca je također prisilno raseljeno.

Anadolija/Fena