Bivši savjetnik Borisa Johnsona

Bivši glavni savjetnik Borisa Johnsona, Dominic Cummings, u četvrtak je oštro kritikovao zapadnu podršku Ukrajini.

U intervjuu za i novine, Cummings - koji je predvodio kampanju Vote Leave Brexita u Britaniji i spektakularno se posvađao s Johnsonom 2020. godine - izjavio je da Zapad "nikada ne bi trebao ući u cijelu glupu situaciju" i tvrdio da su sankcije protiv Rusije imale veći utjecaj na evropsku politiku nego u Moskvi.

Bivši savjetnik je bio oštar prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i poređenjima s Drugim svjetskim ratom.

"Ovo nije repriza 1940. godine s Zelenskim kao Churchillovskim autsajderom", rekao je.

"Cijela ova ukrajinska korumpirana mafijaška država nas je praktično prevarila i svi ćemo na kraju biti s**bani. Sada nas s**baju, zar ne?"

U kasnijem tvitu, Cummings je kasnije nazvao Zelenskog 'potemkinovim' liderom (predstavlja se kao snažan ili uspješan, ali koji zapravo nema stvarnu moć ili autoritet, već se oslanja na prividnu sliku ili manipulaciju).

Tvrdi da će rat samo ojačati odnos između Rusije i Kine, navodeći da su zapadne nacije "gurnule Rusiju u savez sa najvećom svjetskom proizvodnom silom".

Cummings je već dugo kritičan prema podršci Ukrajini, stav koji ga oštro razdvaja od njegovog bivšeg šefa Johnsona, koji snažno podržava Zelenskog i napore Ukrajine u ratu.

Rekao je novinama da Zapad nije uspio poslati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu vrijedan signal koji bi ga odvraćao od invazije na drugu zemlju, prenosi Politico.

"Koju smo mu lekciju naučili? Lekciju koju smo Putinu naučili je da smo mi gomila totalnih j**enih klaunova", tvrdi Cummings, rekavši da je rat "pokazao cijelom svijetu kakvi smo klaunovi".

Ovo dolazi dok bivši šef kampanje Vote Leave Brexit ispituje teren za novu političku stranku koja bi zamijenila Konzervativce.