POZNATA RETORIKA

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova oštro je napala Moldaviju. Prema njenim riječima, predsjednica Moldavije Maja Sandu ponavlja korake nacista kada uvodi rumunski jezik u zemlji.

Zaharova je to izjavila u opširnom intervjuu za agenciju TASS objavljenom u četvrtak. Rusija je sličnu retoriku širila i prije izbijanja sukoba u Ukrajini.

"Što se tiče Sandu, mislim da je to usporedivo s eksperimentima Trećeg Reicha. Tek onda su tamo eksperimentirali s nacionalnošću ljudi, s njihovim jezikom. U dokumentarnoj literaturi i historiji opisano je kako je Treći Reich prisilio novinare da koriste drugačiji font", rekla je Zakharova u intervjuu za TASS .

Potom je to povezivala, a da joj nije sasvim jasno zašto, s rasnom teorijom, gdje su Arijevci morali imati određeni oblik lobanje, nosa itd., te s eugenikom, "koja je tada uzela maha".

“Pogledajte što Sandu radi. U roku od jedne sekunde, moldavski je promijenjen u rumunski jednim potezom pera Sanduine vlade. Što je to ako ne element genocida nad jednim narodom? Nema druge paralele", rekla je Zaharova.

Aludirala je na činjenicu da je moldavski parlament prošle godine donio zakon kojim je rumunski proglašen nacionalnim jezikom. Sandu je potpisala zakon.

Već 2020. godine predsjednica je poništila dekret svog prethodnika Igora Dodona koji je odlučio da se prema ustavu u zemlji govori moldavski. Međutim, to je samo naziv jezika, koji je inače isti. Pod Sovjetskim Savezom preferirano je bilo pisanje ćirilicom.


"U jednoj sekundi, samo zato što se pokazuje kao propagatorica istih nacističkih ideja i filozofskih pogleda za koje je Zapad plaća, ona će ljudima oduzeti njihov jezik i preimenovati ga u rumunski. Vjerujem da je to usporedivo ili s politikom Trećeg Reicha ili s načinom na koji su kolonijalisti napustili Afriku. Iscrtali su granice država na karti prema vladaru i nanijeli ljudima bol i namjerno ih osudili na buduće krvave sukobe. Onda su počeli provoditi ankete i pretvarati Moldavce u Rumune", dodala je Zaharova.

Prema njenim riječima, međutim, moldavska predsjednica neće uspjeti

"Sanduova će otići, ostat će tamna mrlja u historija Moldavije, ali jezik će ostati, kultura će ostati, identitet Moldavaca kao nacije će ostati", dodala je Zaharova.

Ruski napori da destabilizira Moldaviju

Izjave Zaharove uklapaju se u ruske napore da potkopa Moldaviju, obrazac koji je također koristila u Ukrajini. Pokušavaju pronaći grupe stanovništva koje bi mogle biti nezadovoljne ili izazivati ​​podjele i okrenuti ih protiv vlade. Pritom Moskva iskorištava činjenicu da te grupe govore ruski ili su pravoslavne vjere. Kremlj naknadno pokreće akcije potpore tim skupinama, tzv. zaštite.

U Moldaviji se, uz separatističko Pridnjestrovlje, od prošle godine fokusiraju i na autonomnu regiju Gagauziju na jugu zemlje. Kada je nova šefica Gagauza Evghenia Gutulova, koja je izabrana prošle godine, došla na tribinu na Crvenom trgu, odakle je gledala vojnu paradu, agencija TASS tome je posvetila cijelu tačku u svojim vijestima. Pritom nije posebno spomenula dolazak predsjednika svih srodnih država.

Izolirana Moskva


Nekada poznata komemoracija pobjede nad nacizmom ove je godine održana bez prisutnosti važnih uzvanika, nije došao čak ni visoki kineski dužnosnik. Na tribini uz Putina bili su samo bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, predsjednici postsovjetskih srednjoazijskih republika Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana, kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel te predsjednici Gvineje Bisao i Laos.

Izostali su i predstavnici zapadnih saveznika, o čemu je govorila i Zaharova .

"Već treću godinu na paradu nisu pozvani predstavnici neprijateljskih zemalja. Od 2022. oni nisu pozvani jer režimi tih zemalja vode neprijateljsku politiku", rekla je Zaharova

Prema njenim riječima, te zemlje vode agresivnu politiku prema Rusiji.