U GRADU VIŠE OD MILION RASELJENIH

Izraelske oružane snage počele su evakuirati palestinske civile iz Rafaha uoči prijetećeg napada na taj grad na jugu Gaze, izvijestio je danas izraelski Vojni radio.

Prema izvještaju, evakuacije su sada usredotočene na nekoliko perifernih četvrti Rafaha, iz kojih će, kako se navodi, evakuirane osobe biti usmjerene u šatorske gradove u obližnjem Khan Younisu i Al Muwassiju.

Međutim, u onome što izgleda kao početak evakuacije civila prije kopnenog napada, izraelska vojska je pozvala Palestince u istočnim dijelovima Rafaha da se presele na obližnje "humanitarno područje".

U saopćenju je vojska rekla da će se plakati, tekstualne poruke, telefonski pozivi i medijske objave koristiti za "poticanje postepenog kretanja civila u određenim područjima".

Nakon sedam mjeseci ofanzive protiv Hamasa Izrael je rekao da Rafah pruža utočište hiljadama boraca palestinske vojne grupe i da je pobjeda nemoguća bez zauzimanja grada.

Budući da se više od milion raseljenih Palestinaca sklonilo u Rafah, izgledi da to bude operacija s velikim brojem žrtava zabrinjavaju zapadne sile i susjedni Egipat.

Kako javlja Anadolija, najmanje 34.683 Palestinca ubijena su u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.

Navedeno je da je u istom periodu povrijeđeno 78.018 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.