Softver Pegasus

Vrhovni sud je presudom dozvolio društvenoj mreži u sklopu kompanije Meta da sudski goni izraelsku firmu zbog zloupotrebe propusta u WhatsAppovoj aplikaciji.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je presudom dozvolio WhatsAppu, društvenoj mreži u sklopu kompanije Meta, da sudski goni izraelsku firmu NSO zbog zloupotrebe propusta u WhatsAppovoj aplikaciji.

Propust u WhatsAppovoj aplikaciji je omogućio kompaniji NSO da instalira špijunski softver Pegasus, kojim je praćeno 1.400 ljudi, među kojima su bili novinari, borci za ljudska prava i disidenti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

NSO tvrdi da ne podliježe sudskom procesu, zato što je djelovao kao agent za neimenovane strane vlade kada je instalirao špijunski softver.

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena je apelirala na sudstvo da odbije argument NSO-a, konstatirajući da State Department nikada ranije nije priznao imunitet privatnoj kompaniji koja je radila kao agent strane države.

Pratili Jamala Khashoggija

WhatsApp je 2019. godine tužio NSO zbog toga što je ova kompanija bez dozvole pristupila WhatsAppovim serverima da bi instalirala špijunski softver u mobilne telefone odabranih ljudi.

NSO je branio svoj softver Pegasus, tvrdeći da on pomaže u provođenju zakona, a obavještajnim službama olakšava borbu protiv zločina i tako doprinosi nacionalnoj sigurnosti zemlje.

Prema NSO-u, ova tehnologija služi za hvatanje terorista, pedofila i okorjelih zločinaca.

Vlada Saudijske Arabije navodno je uz pomoć Pegasusa pratila ljude bliske saudijskom novinaru Washington Posta Jamalu Khashoggiju malo prije nego što je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine.

Vlada SAD-a je u novembru 2021. godine stavila na crnu listu NSO i još jednu izraelsku kompaniju Kandiru, optuživši ih da prodaju špijunski softver vladama koje ih koriste za “zlonamjerni nadzor” novinara, aktivista i drugih protivnika vlasti.