Ruski pregovarač

Glavni član ruske pregovaračke delegacije Vladimir Medinski izjavio je kako očekuje da pregovori između Rusije i Ukrajine urode plodom kako s političke strane tako i s aspekta uspostavljanja humanitarnih koridora.

U intervjuu za Russia Today, Medinski je komentirao dosadašnje tri runde pregovora te je pojasnio kako su se obje strane dogovorile da ne objavljuju u javnosti detalje sastanaka.
Na pitanje da li postoji realna šansa da pregovori urode plodom, Medinski je naglasio kako to ovisi o ukrajinskoj strani.

"Ne bih da komentarišem šta ukrajinska strana govori tokom pregovora i nakon njih. Dogovorili smo se da to ne objavljujemo u javnosti. Prema dosadašnjim izjavama ukrajinskih zvaničnika, dogovor je gotovo pa nemoguć. Ipak, prema mom mišljenju, postoji velika razlika između 'nemoguće' i 'praktično nemoguće'. Nadamo se da ćemo prije ili kasnije pronaći rješenje u vezi s pitanjem kao što je priznavanje Donbasa i Krima", rekao je Medinski.

Kada je riječ o uspostavljanju humanitarnih koridora, član ruske delegacije ističe kako je Ukrajina do sada nekoliko puta prekršila dogovore.

"Obećali smo da ćemo otvoriti humanitarne koridore i to smo učinili. Recimo, jučer smo držali oko 400 velikih autobusa potpuno praznih da bismo ljude izveli iz gradova i odvezli ih gdje god traže. Međutim, svih 400 autobusa stajalo je prazno i niko nije došao. Jedini način da se ovo objasni jeste da vlada Ukrajine ne kontroliše vojsku u okruženim gradovima i udaljenim regijama zemlje", pojašnjava on.

Na konstataciju da su Ukrajinci nezadovoljni rutama humanitarnih koridora, koji uglavnom vode ka Bjelorusiji i Rusiji, Medinski ističe kako su rute potpuno nebitne.

"Kada je riječ o životima ljudi, žena, djece, tu se ne radi o 'moralu' ili 'nemoralu'. To je pitanje života. Koga briga da li ljudi idu na zapad, istok, sjever ili jug?", rekao je Medinski.