NIJE PRVI PUT

Poljska vojska je saopćila da je ruska raketa koja je ispaljena na Ukrajinu u ranim jutarnjim satima u nedjelju kratko ušla u poljski zračni prostor. Poljska će vjerovatno pozvati ruskog ambasadora u Varšavi na razgovor.

Varšava je stavila svoje snage u povećanu pripravnost. Kijev i zapadna ukrajinska regija Lavov bili su pod "masovnim" ruskim zračnim napadom u nedjelju rano ujutro, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajina je saopćila da je presrela 18 ruskih projektila i 25 dronova tokom napada velikih razmjera na glavni grad zemlje, uz zračnu uzbunu koja je trajala više od dva sata. Nema neposrednih izvještaja o žrtvama, rekao je šef kijevske vojne administracije Serhiy Popko.

Članica NATO-a Poljska je u saopćenju navela da je njen vazdušni prostor u 4:23 po lokalnom vremenu narušila jedna ruska krstareća raketa koja je krenula ka zapadu Ukrajine.

Projektil je ušao u blizini poljskog grada Oserdów i ostao tamo 39 sekundi, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su vojni radarski sistemi posmatrali projektil cijelo vrijeme i pokrenute su sve neophodne procedure kako bi se osigurala sigurnost poljskog vazdušnog prostora.

Bilo je višestrukih upada u poljski vazdušni prostor, otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. 2022. godine dva Poljaka su poginula u eksploziji projektila.

Zapadni zvaničnici su za te smrti krivili zalutalu ukrajinsku protivvazdušnu raketu, ali su također optužili Rusiju za krivnju jer je započela rat, a ukrajinske rakete su ispaljene u samoodbrani.

Poljska planira pozvati ruskog ambasadora u svoje Ministarstvo vanjskih poslova i uručiti protestno pismo nakon što je ruski projektil 24. marta ušao u vazdušni prostor zemlje na 39 sekundi, a zatim se vratio u Ukrajinu.

Andrzej Szejna, zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske, e izjavio da ne želi komentirati naredne korake Varšave jer ovo nije prvi put da manevarska raketa iz Ruske Federacije prelazi poljsku granicu.

"Mislim da ćemo razmotriti priliku da snažno istaknemo ne samo naše nezadovoljstvo, već i našu poziciju sada, jer su takvi postupci neprihvatljivi i potpuno nedopustivi, posebno u kontekstu članstva Poljske u NATO-u i naših savezničkih obaveza", kazao je Szejna.

Prethodno je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Paweł Wroński izjavio da će Poljska tražiti objašnjenje od Ruske Federacije u vezi sa još jednim kršenjem vazdušnog prostora zemlje ruskom raketom tokom napada velikih razmjera na Ukrajinu.