BIVŠI FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy osuđen je u četvrtak na godinu dana zatvora nakon što je proglašen krivim za nezakonito finansiranje kampanje zbog neuspjele kandidature za reizbor 2012. godine.

Sarkozy (66) vjerojatno neće otići u zatvor. Očekuje se da će uložiti žalbu na kaznu, potez kojim će se zatvorska kazna suspendirati, a sudija je rekao da bi kaznu mogao odslužiti kod kuće s nanogicom, javlja Reuters.

Bila je to druga presuda protiv njega ove godine. Sarkozy je vodio Francusku od 2007. do 2012. godine i zadržao uticaj među konzervativcima uprkos tome što je izgubio na popularnosti zbog problema sa zakonom.

Njegova konzervativna stranka, rekli su tužitelji, potrošila je gotovo dvostruko od dozvoljenih 22,5 miliona eura prema izbornom zakonu na ekstravagantne skupove u kampanji, a zatim je angažovala agenciju za odnose s javnošću da sakrije troškove.

Sarkozy je negirao krivično djelo. On je sudu u junu rekao da nije bio uključen u logistiku svoje kampanje, niti u to kako je novac potrošen tokom izborne kampanje.