Debata je u toku

Poslanik u parlamentu Ukrajine Oleksiy Honcharenko rekao je da će o tome da li će Ukrajina priznati Kosovo ili ne odlučiti predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Koha.

On je rekao da Zelenski ima većinu u ukrajinskom parlamentu. Honcharenko je u "Interaktivu" KTV naglasio da iz razgovora koje je vodio sa poslanicima misli da mnogi od njih podržavaju rezoluciju.

“Najvažnija je pozicija predsjednika jer on ima većinu u parlamentu. U privatnim raspravama, jer se Skupština nije sastajala otkako sam podneo ovu rezoluciju, tako da u privatnim razgovorima mnogi poslanici daju podršku ovoj rezoluciji. Nisam kontaktirao predsjednika Zelenskog. Prijedlog je dostavljen Skupštini i sada se o njemu treba izasniti i takva je situacija. Nadam se da će zauzeti stav i podržati moj prijedlog”, rekao je Honcharenko.

Upitan da li će Zelenski uskoro odlučiti da prizna Kosovo, rekao je da ne zna.

"Ne znam. Ali moj stav je jasan i odlučio sam da ga ozvaničim, kako bih ukrajinskoj vladi dao šansu da konačno zauzme stav. Ne znam šta će uraditi. To je posao vlade i ne mogu da komentarišem šta će oni uraditi. Nadam se, jer sada imamo javnu raspravu o ovom pitanju u Ukrajini i to je važno, jer smo mi demokratska zemlja i debata se vodi nakon mog izlaganja, da li je dobro ili ne da Ukrajina prizna Kosovo. Neki govore o okolnostima koje sam vam objasnio, neki su zabrinuti za položaj Republike Srbije, poslije toga Srbija će priznati Donjeck i Lugansk kao tzv. republike, koje su lažne, ali ja u to ipak vjerujem”, rekao je Honcharenko.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore