(Ne)normalizacija!

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da je Evropska unija omogućila proces koji bi trebalo da dovede do normalizacije, ali da je problem jer u društvima i na Kosovu i u Srbiji nedostaje pritisak da dođe do normalizacije.

Lajčak je u intervjuu za sarajevski N1 rekao da sada postoji Ohridski sporazum koji je jasan put, ali da kad god se premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dogovore oko nekih koraka ka normalizaciji, to nailazi na kritiku u njihovim društvima.

"Očigledno je da je najvažniji element da se ovaj proces završi to da se pomogne društvima da shvate da bez normalizacije njihovih odnosa za njih nema evropske budućnosti", poručio je Lajčak.

Govoreći o dijalogu, on je istakao da je njegov mandat podjeljen na dva dijela - jedan je bio pozitivan kada se radilo na normalizaciji, a drugi, koji je bio veći, bavio se krizama na terenu i pokušajem sprečavanja eskalacija.

Lajčak je istakao da je sada najveće pitanje kako ublažiti uticaj odluke Centralne banke Kosova o gotovinskim transakcijama i da to sada okupira najviše pažnje.

"Nažalost, to je realnost koja je proizvod veoma niskog nivoa poverenja između dva društva, između Kosova i Srbije uopšte", rekao je Lajčak.

On je podsjetio da mu mandat ističe 31. avgusta i da je logično da će sa novim rukovodstvom EU krenuti nova faza procesa.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, on je ocjenio da je region u novom zamahu, koji je stvoren ruskom agresijom na Ukrajinu, kada se EU probudila i shvatila da ne može zauvijek napustiti region u tom procesu.

"Zamah nikada ne traje dugo. A ako ne želite da propustite zamah, zaista ga moramo transformisati u novi kvalitet", naglasio je Lajčak.