Nemojmo se šaliti

Nekadašnji slovenački predsjednik Borut Pahor, koji bi mogao da zamjeni Miroslava Lajčaka na poziciji izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, izjavio je za Kosovo onlajn da je taj dijalog zastao zbog nedostatka povjerenja, a da on nudi svoj plan kako da se to povjerenje vrati i dijalog nastavi dalje.

Na pitanje šta bi promjenio u dijalogu i gdje vidi rješenje, Pahor je odgovorio da to sada ne može da kaže, ali da je zainteresovan za mjesto specijalnog izaslanika EU.

"Ne mogu to sada reći, dok proces ne bude pokrenut. Odlučio sam se da idem u taj proces i onda ću, ako prihvate tu odluku, reći i ponuditi sve svoje reference, dati svoj plan. Dijalog je u zastoju, postoji nedostatak povjerenja i treba naći način da se uz veće povjerenje ide dalje", rekao je Pahor.

Napomenuo je da bez napretka u dijalogu ni Kosovo ni Srbija ne mogu postići ništa za svoju sigurniju budućnost.

Na pitanje da li je moguće da ceo Zapadni Balkan bude u EU 2030. godine, priznaje da to vjerovatno nije moguće, ali da bez optimizma ni 2050. godina neće realna godina.

"Optimizam je postojao 2004. godine, danas ne postoji. Moje izlaganje na skupu, kada sam rekao za 2030. godinu, nije naišao na aplauz, jer niko ne vjeruje da će 2030. godine biti spremna ni EU ni države u regionu. Ali, ako nastavimo tako, onda ni 2050. region neće biti u EU. A, vrijeme ističe", ukazao je Pahor u Ljubljani, gdje je njegov Institut "Prijatelji Zapadnog Balkana" organizovao skup "Zapadni Balkan u EU".

Zbog svih geopolitičkih izazova, poput rata u Ukrajini i konflikta na Bliskom istoku, mora se očuvati mir, poručio je on.

"Nemojmo se šaliti. Mi smo odgovori da čuvamo mir, stabilnost i blagostanje ljudi u ovom dijelu Evrope. Samo je proširenje Evropske unije održiva garancija mira i sigurnosti", zaključio je Pahor.

Izvor: Kosovo Online