Drugi pišu

"Španija mora da prizna Kosovo“. Ovo je naslov članka poznatog španskog lista „El Independiente“, koji je napisao kolumnista Giem Pursals.

U ovom članku piše da je Vlada Pedra Sancheza objavila da ima volju da prizna Palestinu kao nezavisnu državu.

Od toga je trebalo krenuti, istakao je opozicionar Pursals da bi prije Palestine bilo važno da se riješi situacija na Kosovu. „Ako je hitno, kako je rekao Sanchez, priznanje Palestine, moramo priznati Kosovo“, piše u „El Independiente“.

„Španija je jedna od rijetkih evropskih zemalja koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Ostale su Rumunija, Moldavija, Slovačka, Grčka, Srbija, Kipar i Bosna i Hercegovina (gdje srpska manjina blokira priznanje)“, navodi se u članku.

Pursals piše da kada se Španija zalaže da Palestina bude dio UN-a, to produbljuje kontradikciju sa nepriznavanjem Kosova.

„Osim toga, postoji važna kontradikcija u stavu Španije, kao iu Grčkoj, Rumuniji i Slovačkoj. Od 1. januara ove godine Kosovo je dio šengenskog prostora i stoga svaki građanin Kosova može da putuje bez potrebe za vizom u sve zemlje potpisane istim sporazumom o slobodnom kretanju, iako nisu dio Šengena. Evropska unija, kao i ostale balkanske države, kao što su Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija, koje su sve međunarodno priznate. Dakle, činjenica da se Španija zalaže da Palestina bude u Ujedinjenim nacijama kao suverena i nezavisna država produbljuje protivrečnost sa nepriznavanjem Kosova“.

Španski kolumnista piše da je ruska invazija na Ukrajinu rasplamsala tenzije na Zapadnom Balkanu, dok Vučić sve više koristi svoju ultranacionalističku retoriku.

S jedne strane, Kosovo je priznato kao država povezana sa šengenskom zonom, pa je iz tog razloga priznat i kosovski pasoš. Dok se, s druge strane, otvaraju vrata za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, dok Albanija ide ka članstvu. U ovom kontekstu, Kosovo nije moglo da ostane na ničijoj zemlji.

„Srbija se, sa svoje strane, povlači u pogledu građanskih i političkih sloboda, što potvrđuje i najnoviji izvještaj Freedom housa, i zatvorila je sporazume o bezbjednosti i saradnji sa Rusijom usred okupacije Ukrajine. Zato bi bilo preporučljivo da EU usaglasi svoj stav po ovom pitanju, ako Srbija odluči da ide dalje. Predsjednik Vučić je rekao da bi prešao u drugu fazu da je Kosovo članica Savjeta Evrope i da bi stoga bilo priznato kao druga država“, napisao je Gilem Pursals, specijalista za konflikte, javnu bezbjednost i teoriju države.

„U zaključku, ako Španija napreduje u priznavanju Palestine, mora napredovati i u priznavanju Kosova. Na Balkanu se približavaju teška vremena sa ruskom okupacijom Ukrajine i ultranacionalističkim pokretom Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske. i Vučića, predsjednika Srbije“, zaključuje on.