Predsjednik Evropskog savjeta

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel izjavio je u Tirani da lično podržava inicijativu "Otvoreni Balkan", prenosi Reporteri.

Michel je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Albanije Edijem Ramom rekao da smatra da treba  sve zemlje regiona da se pridruže inicijativi.

To bi, ocjenjuje Michel, olakšalo približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"Bio sam juče u Berlinu, sastao se sa svim političkim partijama, mit koji se stvorio da je Njemačka protiv 'Otvorenog Balkana' je hrana za lokalnu potrošnju", rekao je Michel.

Prema njegovim riječima, sporazumom "Otvoreni Balkan" mogućnosti za saradnju bi bile veće.

"To će olakšati približavanje Zapadnog Balkana EU. Mora se napraviti ova politička platforma, mora se napraviti ovaj korak integracije u politički plan, da se svi okupe, da bi imali kolektivnu inteligenciju", smatra Michel.

Međutim, na pitanje zašto se slučaj Albanije ne odvaja od slučaja Sjeverne Makedonije, uzimajući u obzir bugarski veto u blokiranju procesa, predsjednik SE nije dao direktan odgovor, ali je naglasio da Albanija i njen narod imaju pravo da budu "nestrpljivi".

"Ja sam prijatelj u potpunosti posvećen rješavanju poteškoća sa kojima smo se suočili. Za nekoliko nedjelja imaćemo završni sastanak i uloženi su veliki politički napori da se ova situacija riješi. Nadam se da ćemo to uspjeti da uradimo prije juna. Stav premijera je u tom pogledu razuman", kazao je Michel.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri