Prioritet

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel poručio je danas, nakon Samita Evropske unije u Briselu, da je jedan od prioriteta EU postepena integracija Zapadnog Balkana, kao i da je neophodno raditi na jačanju saradnje između zemalja unutar regiona, prenosi Reporteri.

Michel je naglasio da je na Samitu ponovljena poruka da je sudbina Zapadnog Balkana unutar Evropske unije.

"Bila je to prilika da se velikom političkom snagom ponovo potvrdi da je sudbina Zapadnog Balkana unutar Evropske unije. To je reafirmacija izgleda za članstvo u Evropskoj uniji za šest zemalja Zapadnog Balkana. Takođe želimo da ojačamo saradnju u svim oblastima, a to je i cilj ovog koncepta postepene integracije, o kojem smo na veoma praktičan način mogli da razgovaramo sa našim kolegama, našim partnerima na Zapadnom Balkanu, da približimo ceo ovaj region, povežemo ga sa Evropskom unijom ne čekajući konačne odluke o proširenju", rekao je Michel.

EU nastoji, kako navodi, da sarađuje sa liderima regiona kako bi pomogla regionu da se brže integriše i usaglasi se sa vrijednostima bloka.

"Suočeni smo sa izuzetno teškim izazovima od rata koji je Rusija započela protiv Ukrajine i zbog toga je toliko važno da govorimo jednim glasom, da djelujemo u istom pravcu i činimo sve da zaštitimo naše zajedničke vrijednosti, da zaštitimo naše interese. To je još jedna oblast u kojoj želimo da ojačamo našu saradnju. Takođe, želimo da više sarađujemo u oblasti borbe protiv dezinformacija, sajber i hibridnih napada. A  želimo i da više i bolje sarađujemo u oblasti migracija", naveo je on.

Kako ocjenjuje, poruke sa današnjeg Samita bile su više nego optimistične i sve strane su pokazale političku volju za saradnjom.

"To ne znači da se automatski rješavaju poteškoće, prepreke i ograničenja, ali postoji želja. U svakom slučaju, potrebno je da se napori ubrzaju, pojačaju, kao i da se reše sva pitanja i poteškoće u usklađivanju sa spoljnom i bezbjednosnom politikom", zaključio je Charles Michel.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri