Strateški interes

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier izjavio je da je proširenje Evropske unije od centralnog strateškog interesa za Njemačku, Češku i samu EU, prenosi Ekonomija onlajn.

Steinmeier je opisao širenje Evropske unije na 10 zemalja prije 20 godina kao trenutak evropske sreće.

„Prvog maja 2004. EU je porasla sa 15 na 25 članica i dodala 75 miliona novih građana EU“, rekao je Steinmeier na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim predsjednikom Peterom Pavelom u Pragu.

„Proširenje Evropske unije u to vrijeme je, mislim, veoma impresivan primjer značajne i uspješne transformacije u Evropi, kojom je konačno prevaziđena podjela Evrope koja je proistekla iz Hladnog rata“, dodao je on.

Najvećim pojedinačnim proširenjem EU do sada su se bivše države istočnog bloka Estonija, Letonija, Litvanija, Slovenija, Slovačka, Češka, Mađarska i Poljska pridružile Uniji zajedno sa Maltom i Kiprom.

Steinmeier je u ranim popodnevnim satima otputovao u Prag da zajedno sa Češkom proslavi godišnjicu.

„Siguran sam da je članstvo u EU promjenilo Češku, ali i Češka je promjenila Evropsku uniju“, rekao je on.

I danas je proširenje EU od centralnog strateškog interesa za Njemačku, Češku i Evropsku uniju, rekao je Frank-Walter Steinmeier.

„Njemačka je blizu perspektive članstva zemalja kandidata Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije“, dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online