Poštovanje demokratskog svijeta

Ministrica inostranih poslova i dijaspore Donika Gervalla je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Albinom Kurtijem rekla da je stav Kosova prema međunarodnoj zajednici principijelan, uporan i hrabar.

Gervalla je navela da u EU, kao i u SAD i Velikoj Britaniji, pojačano kritikuju institucije EU zbog pogrešnih stavova u odnosu na Srbiju i izostanka kažnjavanja za akt otvorene agresije na Kosovo.

"Stav Kosova je dosledno bio principijelan, uporan i hrabar. Plivali smo i protiv struje, da stvari nazovemo pravim imenom. Ovim principijelnim stavovima stekli smo poštovanje demokratskog svijeta”, rekla je Gervalla.

Spomenula je i protivljenje Kosova Otvorenom Balkanu, koje je nazvala "Vučićevim i moskovskim konceptom".

“I ovdje je odlučnost donijela rezultate. Otvoreni Balkan se već zatvorio”, dodala je ona.

Ona je rekla da je Kosovo po ovogodišnjim ekonomskim rezultatima bolje od "većine evropskih zemalja".

"Kosovo je na izuzetno uspješnom ekonomskom putu i rezultati koji su postignuti ove godine bolji su nego u većini zemalja Evrope“, rekla je ona.

Govoreći o jačanju vladavine prava i demokratije, Gervalla je ocijenila da je reputacija Kosova u međunarodnoj areni poboljšana. Prema njenim riječima, Vlada je svojim hrabrim stavovima uspjela zadobiti "poštovanje demokratskog svijeta".