Jedan od najfrekventnijih prijelaza

U vrijeme praznika bilježe se uobičajene gužve na prijelazima, a jedan od najfrekventnijih je Merdare, gdje se iz pravca Srbije prema Kosovu čeka oko sat ipo vremena. U prepodnevnim satima su iz suprotnog pravca, zbog kolone autobusa koja je krenula ka Srbiji, putnička vozila zadržavana do pola sata.

Gužve na Merdaru su uobičajene pred rimokatolički Uskrs, kada kosovski državljani dolaze na odmor iz zapadnih zemalja. Na ovom prelazu na ulazak na Kosovo putnici čekaju do sat ipo vremena.

"Iz Austrije smo dosli, kolona je duga oko dva kilometara. U Mađarskoj smo dosta čekali, ovde nema puno gužve", kaže jedan od putnika.

"Dolazim iz Njemačke, čekali smo sat ipo vremena’’, rekao je putnik.

U prepodnevnim satima na Merdaru je došlo do zastoja zbog kolone autobusa koja je krenula ka Srbiji, pa su putnička vozila u pravcu Srbije na prelazu zadržavana do pola sata.

"U jutarnjim satima bilo je čekanja od sat i dvadeset minuta zbog nekih autobuskih linija sa Kosova ka Srbiji. Tokom praznika se povećava i broj vozila’’, rekao je Baki Kelani, portparol Policije Kosova.

"Ne čekamo puno, tokom ljeta i za Novu godinu čeka se 4-5 sati, danas nema gužve".

"Idemo za Austriju, čekamo deset minuta. Izbjegli smo gužve, inače, kada sam se prošli put vraćao čekali smo 7 sati", izjavili su putnici.

Kako bi se izbjegla duža zadržavanja, Policija Kosova u ovo doba godine na prijelazima povećava broj svojih pripadnika, kojima je produženo i radno vrijeme, ističe portparol Policija Kosova Baki Kelani, koji napominje da zadržavanje zavisi i od sprovođenja procedure s druge strane prijelaza.

"Prema zvaničnim informacijama, koje mi dobijamo od graničnih prijelaza, nema čekanja ni na izlazu ni na ulazu. Ako izostavimo zvanične procedure na graničnim prijelazima, koje traju po 5 do 10 minuta. Na graničnom prijelazu Merdare stvari stoje drugačije, u prepodnevnim satima se čekalo do 2 sata, ali to može da se promjeni zbog velikog broja vozila koji tokom vikenda dolaze na Kosovo, što bi uticalo na duže zadržavanje", istako je Kelani.

Prema izvještaju Ministrastva unitrašnjih poslova Kosova na prelazima Bijela zemlja, Mutivode, Jarinje, Mučibabe nema dužih zadržavanja, u prosjeku se čeka od 5 do 20 minuta.

Maja Denić, RTK2