Obostrano priznanje je vrsta kompromisa

“Pomirenje između Kosova i Srbije trebalo bi da se desi”, izjavio je na konferenciji za medije, održanoj nakon sjednice Vlade premijer Haradinaj.

“Obostrano priznanje je vrsta kompromisa”, rekao je premijer Haradinaj i objasnio da niko nije tražio izvinjenje, da postoji bol iz prošlosti, ali da do pomirenja između Kosova i Srbije mora doći.

“Juče sam pozvao na pomirenje jer pomirenje je kompromis za Kosovo i pomirenje bi trebalo da rezultira recipročnim priznanjem u postojećim granicama, kako bi se istovremeno ponovo uspostavili trgovinski odnosi i sloboda kretanja. To je ono, ako se desi, desiće se. Nije pravno pomirenje, ali je jedan kompromis za Kosovo”, izjavio je Haradinaj.

Haradinaj je prokomentarisao i skupove predstavnika Samoopredjeljenje sa građanima, rekavši da pravo na protest ima svako. Rekao je i da ne zna kada će biti održani parlamentarni izbori, ali je nagovjesto da je njegova stranka, - Alijansa za budućnost Kosova spremna.

"Ako neko od koalicionih partnera želi da prekine koalicioni ugovor, mi smo spremni u svako doba, ali poštujemo obaveze koje smo preuzeli i posljednji ću napustiti sporazum, ja neću prvi raskinuti koaliciju", naveo je Haradinaj.

Osvrnuvši se na nedavnu izjavu potpredsjednika Demokratske partije Kosova Envera Hoxhaja, da će kandidat za premijera te stranke biti aktuelni predsjednik Skupštine Kadri Veseli, Haradinaj je podsjetio da svaka stranka ima pravo da predloži svog kandidata za neku funkciju kada do izbora dođe.

Uprkos protivljenju opozicije na današnjoj sjednici je odlučeno da Vlada Kosova za obnovu Notre Dama donira 20.000 eura.

Izmjenjena je i dopunjena odluka Vlade o osnivanju Međuministarskog komiteta za integraciju i članstvo u NATO, a posebnom odlukom je za nacionalnog koordinatora imenovan je zamenik ministra odbrane Burim Ramadani.

Kako bi se osiguralo nesmetano sprovođenje vanrednih izbora za gradonačelnike Sjeverne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, Vlada Kosova je izdvojila 471. 484 eura.

Jelena Đorđević, RTK2