Ambasador Velike Britanije na Kosovu

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruairí O'Connell je razgovarao sa građanima u Sjevernoj Mitrovici. Stanovnike ovog dijela Kosova zanimao je stav Velike Britanije o navodnoj podjeli teritorije, kao i zbog čega su svojim stanovnicima savjetovali da izbegavaju posjetu sjeveru Kosova.

Ambasador Velike Britanije Ruairí O'Connell je po dolasku u Sjevernu Mitrovicu rekao da se nalazi među prijateljima i da se osjeća slobodno. Na pitanje da prokomentariše stav Velike Britanije o mogućoj podjeli Kosova, britanski diplomata je rekao da njegova vlada nije vidjela prijedlog, što ocjenjuje zabrinjavajućim.

“Dugo nije bilo promjena u britanskoj spoljnoj politici, mi smo uložili velike napore i brine me jer se osjećaju tenzije u Prištini, Mitrovici, tenzije koje bi direktno pogodile ljude ovdje, jer se ne zna da li podjela uključuje Sjevernu Mitrovicu ili ne. Ali moramo biti otvoreni, ne postoje vjerodostojne informacije, osim tabloidnih pisanja i spekulacija. Ja nisam video sporazum, moja vlada nije vidjela sporazum ili prijedlog, što je veoma zabrinjavajuće“, kazao je ambasadar Ruairí O'Connell.

Prisutne je interesovalo da li će Velika Britanija promeniti odnos prema Zapadnom Balkanu ukoliko istupi iz Evropske unije.

“U interesu Velike Britanije je da društva na Zapadnom Balkanu funkcionišu, jer ako se problemi nagomilavaju ovdje, na kraju ćemo i mi patiti, očigledno ne onoliko koliko društva koja žive ovdje, ali mi imamo interes da pomažemo i to se neće promjeniti, bez obzira da li smo u Evropskoj uniji ili ne“, dodao je amabasador.

Od ambasadora je zatraženo dodatno objašnjenje zbog čega je Britansko ministarstvo spoljnih poslova savjetovalo svojim državljanima da, osim u neophodnim slučajevima, ne putuju u Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i Sjevernu Mitrovicu.

“Naš savjet za putovanje je oduvijek bio isti. Ali zašto su sada neki ljudi podigli prašinu o ovom takozvanom britanskom upozorenju, izgleda mi kao da žele da zastraše stanovništvo. Naše gledište se nije promjenilo, možete pogledati arhivu saopštenja, oduvek je savjet bio isti. Zato ponovo pitam, zašto ste od ovog napravili veliki bauk”, tvrdi britanski diplomata.

Ambasador je takođe govorio i o korupciji i nepotizmu na Kosovu, kao i o nedovoljnom sprovođenju zakona koji se tiču nevećinskih zajednica na Kosovu. Razgovor ambasadora Ruairí O'Connell sa građanima organizovala je NVO Aktiv iz Sjeverne Mitrovice.

Marko Zakić, RTK2