Nakon usvajanja od strane Vlade Kosova

Vlada Kosova usvojila je izvještaj o dostignućima i izazovima u ostvarivanju sporazuma postignutim u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Premijer Haradinaj je naglasio da je takav dokument po prvi put pripremljen, dok poznavaci političkih prilika i politički analitičari ocjenjuju da on nije od posebne važnosti i da ne predstavlja relevantan dokument, s obzirom da se dijalog između Beograda i Prištine održava na nivou predsjednika.

Lider Progresivno demokratske stranke i nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić kaže da izvještaj o dostignućima i izazovima u ostvarivanju sporazuma postignutim u dijalogu ne predstavlja ništa novo. Za Rašića je neobično da premijer predstavlja izvještaj, s obzirom da je na posljednjem sastanku u Briselu prisustvovao predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

"Ja bih mogao da razumijem da su oni to uradili zajedno ali u ovom slučaju mislim da je apsolutno neadekvatno da premijer podnosi izvještaj, makar taj izvještaj imao samo tehnički karakter. Znamo da je sa predsjednikom u Briselu bila i jedna politička delegacija koja je mogla da predstavi drugi ugao tih razgovora koji su vođeni ali od toga nema ništa i opet se, kao i do sada, koriste stalne fraze, nema detalja i novina, a svi znamo da se suština krije upravo u detaljima", rekao je on.

Profesor Ustavnog prava u Prištini Mazllum Baraliu ocjenjuje da izvještaj sam po sebi ne znači ništa ukoliko nema rezultata dijaloga.

"U cjelokupnom procesu dijaloga nije bilo rezultata, puno toga nije ostvareno, kada ovo kažem mislim na sporazume koji su dogovoreni, tako da je za sada taj rezultat nepostojeći. Ne znam kako će izvještaj ocjeniti skupština jer poslije vlade on će se razmatrati u i skupštini ali zaista mislim da se nije dogodilo ništa što bi moglo da se predstavi kao rezultat", rekao je Baraliu.

Politički analitičariI izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku u Beogradu Mišel Zubenica smatra da izvještaj koji je juče predstavio premijer Ramush Haradinaj pokazuje da ne postoji potpuna volja za kompromisom ni od strane Beograda ni od strane Prištine.

"Potrebno je još pregovora oko raznih detalja koji treba da se usaglase između Beograda i Prištine kako bi se možda i došlo do potpunog rješenja i konačnog potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa ali je zato bitno da međunarodna zajednica, a posebno Brisel još više pojača svoju pažnju na obje strane kako bi u dogledno vrijeme i došlo do konačnog dogovora", rekao je Zubenica.

Predstavljajući izvještaj premijer Haradinaj je rekao da je ovo nova praksa i da će on biti predstavljen i Skupštini Kosova, kako bi i poslanici bili u prilici da saznaju detalje, tok i dijaloga ali i izazove. Podsjetimo, dvojica predsjednika Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi posljednji put su seli za pregovarački sto u Briselu krajem prošlog mjeseca.

Marija Stanojković, RTK2