Šef kabineta predsjednika Kosova

Šef kabineta predsjednika Kosova Hashima Thaçija, Bekim Çollaku, izjavio je da u konačnom pravno-obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ne može biti amnestije za krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Komentarišući najave da se u konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije može naći i pitanje amnestije za najteža krivična djela, Çollaku je rekao da nikada neće biti amnestije za ubistva, torture i silovanja koja su se dogodila tokom rata na Kosovu 1998-99. godine i ocjenio da pojedinci tu temu zloupotrebljavaju za ličnu i političku korist.

"Zarad istine i pojašnjenja javnosti, ali prije svega zbog onih koji su izgubili svoje najdraže i koji su preživjeli najteže zločine tokom rata, dozvolite mi da kažem da nikada neće biti amnestije za one koji su vršili ratne zločine na Kosovu", kazao je Çollaku u izjavi za portal "gazetaexpress.com".

On je ocjenio da je za "žaljenje da pojedinci zarad malih bitaka, kako političkih tako i ličnih, idu toliko daleko u izmišljotinama na ovu temu zaboravljajući da usput mogu da povrede hiljade ljudi".

Ustavni sud Kosova je 2012. godine utvrdio da se tri krivična djela ne mogu amnestirati – genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

Dnevnik "Koha ditore" je objavio da su neke međunarodne diplomate bile šokirane kada su saznale da dio konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije može biti i amnestija za ratne zločine izvršene tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine. Povjerljivi izvori dnevnika su kazali da su takav prijedlog čuli od kosovskih zvaničnika i da postoji spremnost pregovarača u Prištini i Beogradu da se tako nešto realizuje.

Prema diplomatskim izvorima, amnestija bi važila za obje strane uključene u rat na Kosovu, što bi moglo dovesti do rasformiranja Specijalnog suda za ratne zločine bivših visokih oficira Oslobodilačke vojske Kosova.

Kabinet predsjednika Kosova Hashima Thaçija je indirektno potvrdio da može doći do amnestije, Vlada i partije na vlasti nisu komentarisale takvu mogućnost, dok je opozicija protiv toga, prenela je "Koha ditore".