Zbog pristiska iz Beograda

Ministar Kosovskih bezbjednosnih snaga Rustem Berisha održao je konferenciju za novinare povodom podnetih zahtjeva pripadnika srpske zajednice za napuštanje KSB-a. On je ucjenjivanja i prijetnje srpskim članovima da napuste KBS ocjenio neprihvatljivim i istakao da se time krše osnovna ljudska prava.

Kosovske snage bezbjednosti broje 137 pripadnika srpske zajednice, preko 40 članova je za sada uputilo zahtjeve za napuštanje KBS-a. Ministar KBS-a Rustem Berisha je poručio da srpski pripadnici KBS-a ne mogu slobodno da odluče o svojoj budućnosti, jer se nalaze pod pritiskom Beograda.

"Pripadnici srpske zajednice su bili veoma dobro integrisani  na nivou njihovih odgovornosti i dužnosti. Ove ucjene i prijetnje su neprihvatljive, time se krše osnovna ljudska prava. KSB nastavlja svoju misiju transformacije KBS-a u oružane  snage Kosova kao odbrambene snage", rekao je Rustem Berisha, ministar Kosovskih bezbjednosnih snaga

Prema riječima ministra Berishe, Kosovske bezbjednsne snage su otvorene za sve zajednice na Kosovu.

"O zahtjevima za napuštanje srpskih pripadnika KBS-a odlučivaće će se na osnovu standardnih operativnih procedura koje su predviđene za svakog člana KSB-a, u rokovima predviđenim zakonima i propisima koji su na snazi. KBS procjenjuje da su ovi zahtevi rezultat namjernih napada, kako bi se potkopao napredak i postignuća KBS-a. KBS biće otvorene za sve zajednice koje žive na Kosovu i biće uvijek u službi svojih građana. Vjerujem da će biti popunjavanja novih radnih mesta pripadnicima srpske zajednice", izjavio je Berisha.

Podsetimo, i premijer Ramush Haradinaj je nakon sastanka Nacionalnog savjeta za bezbjednost osudio ucjene i prijetnje upućene Srbima koji su u Kosovskim bezbjednosnim snagama.

Maja Denić, RTK2