Imamo svoje

Premijer Ramush Haradinaj rekao je danas da Kosovo ima "crvene linije" koje se, kaže, nalaze u Ustavu i da će svako ko ih pređe biti smjenjen, kao što se to, kaže, dogodilo u prošlosti, sa dva prethodna predsjednika. Dijalog na političkom nivou u ime Kosova vodi predsjednik Hashim Thaçi.

- Znate da su predsjednici promjenjeni jer su prekršili Ustav. Imamo crvene linije, imamo u Ustavu zemlje - rekao je on na konferenciji za novinare poslije sjednice vlade, na kojoj je usvojen izvještaj o dostignućima i izazovima u ostvarivanju sporazuma postignutih u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

- Ono što smo dali u ovom izvještaju je pravo stanje dostignuća, stepen implementacije sporazuma, ali i izazovi. Mislim da je izvještaj dobar odraz onoga što se dogodilo - rekao je Haradinaj i najavio da će izvještaj biti predstavljen i skupštini, navodi Zëri.

Haradinaj je rekao i da je Kosovo odredilo svoje principe u dijalogu sa Beogradom tako da neće biti podjele teritorije Kosova, niti razmjene teritorija ili menjanje granica sa Srbijom, preneo je RTK2.

Na pitanje o sprovođenju postignutih sporazuma sa Srbijom u Briselu, Haradinaj je rekao da se oni sprovode djelimično, ali da je Kosovo jako zainteresovano za njihovo puno sprovođenje jer je to u interesu Kosova

- Hitno treba da se riješi i pitanje elektricne energije, jer su stavovi Kosova i Srbije po tom pitanju poznati - rekao je Haradinaj.

Predstavljajući izvještaj o briselskom dijalogu koji je usvojila Vlada Kosova, naveo je da dijalog sa Srbijom nema alternativu i da "konačna faza dijaloga treba da se okonča međusobnim priznanjem dvije zemlje".

Vlada Kosova je na današnjoj sjednici usvojila izvještaj o dostignućima i izazovima u ostvarivanju sporazuma postignutim u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Predstavljajući izvještaj, Haradinaj je rekao da je to prvi put da je takav dokument pripremljen.

- Ovo je nova praksa. Izvještaj će biti predstavljen i Skupštini Kosova gdje će poslanici imati mogućnosti da saznaju detalje, tok dijaloga i izazove. To je značajno dostignuće do koga dolazi nakon što je predsjednik Hashim Thaçi informisao vladu o političkom dijalogu - rekao je Haradinaj i dodao da Vlada Kosova time "poštuje transparentnost i parlament".