Oni ne gube vrijeme...

Kosovski parlamentarci i dalje uzimaju pasoše Albanije, iako je pitanje dana kada se od Evropske komisije očekuje objavljivanje izvještaja o liberalizaciji viza. Procjenjuje se da je oko 40 poslanika liberalizovano. To im je omogućeno preko Albanije, odnosno kroz uredbu o davanju albanskog državljanstva od strane predsjednika Albanije Ilire Mete, piše "Zëri.info".

Osvrnuvši se na praksu uzimnja pasoša Albanije, poznavalac političkih pitanja Haki Abazi je procijenio da kosovski poslanici rade to jer znaju da liberalizacija viznog režima neće se dogoditi u dogledno vrijeme.

"Oni ne gube vrijeme, vjeruju da je nemoguće da se to desi, tako da uzimaju državljanstvo u drugim zemljama. To znači da se okorišćavaju, jer znaju vrlo dobro da nismo ispunili uslove za liberalizaciju niti smo blizu da ih ispunimo", rekao je on u intervjuu za "Zëri.info".

Prema Abazjui, poslanici imaju takvo zakonsko pravo, ali ne i moralno.

"To je dozvoljeno i imaju pravo, ali sa aspekta morala i principa, to pravo naravno nemaju, jer su oni prve osobe koje imaju izvršnu obavezu i odgovornost", naglasio je on.