Evidencija ministarstva

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja (MŽSPP) je danas predstavilo informacione pakete za procedure izdavanja građevinskih dozvola.

Ovom prilikom, ministarka MŽSPP je rekao da je svrha ove radionice da se informiše o procedurama izdavanja dozvola gdje se putem ovog paketa vrši standardizacija i ujedinjenje radi ubrzanja građevinskih dozvola.

Dodala je da je 352 hiljade nelegalnih građevina evidentirano od strane Ministarstva životne sredine, ambijenta i prostornog planiranja.

U međuvremenu, predsjednik Asocijacije kosovskih opština Agim Veliu rekao je da su kosovske opštine bile uključene u izradu podzakonskih akata za izgradnju.

Za to je rekao da su opštine napredovale u pružanju usluga za ubrzavanje opreme sa građevinskim dozvolama.

"Izradom podzakonskih akata, procedura za građevinske dozvole će se smanjiti. Opštine su postigle visok standard transparentnosti u pogledu opreme za građevinske dozvole. Ovo se postiže zahvaljujući angažmanu gradonačelnika, ali njihov cilj je povećanje elektronskih usluga za izdavanje građevinskih dozvola putem interneta", rekao je Veliu.

On je zatražio da se u najkraćem roku usvoji zakon o legalizaciji ilegalnih građevina.

Dok je Merita Behluli iz USAID-a predstavila paket informacija, nadajući se da će uskoro kosovske institucije izdati elektronske dozvole, kao što to imaju zemlje regiona.