Najuspješnija opština Junik

Prema ocjeni predstavnika Ministarstva administracije lokalne samouprave, najuspješnija opština u 2017. godini je Junik, dok je najniži učinak imala opština Mamuša. Analize podataka dobijenih od strane opština i obrađenih od strane ministarstva pokazuju srednji stepen dostignuća opština od 59.47 odsto. U poređenju sa 2016. učinak opština je bio veći za 1,76 odsto.

Izrada izvještaja učinka za 2017. godinu izvršena je na osnovu podataka dobijenih od strane 36 opština na Kosovu, izuzev opština Sjeverna Mitrovica i Zubin Potok koje nisu podnele izvještaj o svom radu. Izvršena su mjerenja učinka u pružanju usluga u oblastima javne administracije, usluga, ljudskih prava, prostornog  planiranja, putne infrastrukture i drugih usluga iz domena opštinske nadležnosti.

"Mjerenjem učinka opština, Ministarstvo administracije i loklane samouprave pokušava da ciljeve Vlade Kosova primjeni u praksi. Opštine su prijavile primarne podatke za 77 pokazatelja, prikupljenih od strane službenika za učinak. Najbitnije je da imamo napredak iz godine u godinu. Ministarstvo administracije i lokalne samouprave je na osnovu analiza zasnovanih na podacima o učinku svih opština dodjelio sredstva onim opštinama koje su ostvarile preko 65 odsto učinka. To su učinile 11 opštine koje spadaju u grupu opština sa visokim dostignućima. Novina ovog izvještaja je da nijedna opština nema nisko dostićnuće učinka", izjavila je Rozafa Ukimeraj, generalna sekretarka u MALS-e.

Direktorica odjeljenja za transparentnost i opštinski učinak, Venera Qerkini ističe da je ovakav izvještaj najbolji način da se pokaže funkcionisanje opština, kao i stepen njihovih dostignuća.

"Mi smo ovim sistemom uspjeli da zabilježimo napredak i zastoj u oblastima koje su u opštinskoj nadležnosti. Ministarstvo administracije i lokalne samouprave ovaj izvještaj objavljuje od 2009. godine. Od 35 opština, 24 opštine ostvarile su učinak srednjeg nivoa. Primjećuje se napredak opština u pružanju opštih usluga za građane, ali isto tako nekoliko drugih opština zabilježilo je ekstremni pad u odnosu na prošlu godinu", rekla je direktorica odeljenja za transparentnost i opštinski učinak, Venera Qerkini.

Ministarstvo lokalne samouprave je na osnovu analiza zasnovanih na podacima o učinku svih opština dodjelio grantove onim opštinama koje su ostvarile preko 65 odsto učinka. Među opštinama sa najboljim učinkom su Junik, Dragaš, Gnjilane, Glogovac, Istok i Lipljan.

"Velika mi je čast da dvije godine za redom opština Junik bude izabrana kao opština sa najboljim učinkom. Ovo nije pojedinačni već kolektivni uspjeh. Mi smo bili najbolji u oblastima javnih usluga, dok su nam najniža dostignuća zabilježena u zapošljavanju iz nevećinskih zajednica, prema rodnoj ravnopravnosti i pitanja koja se tiču socijalnih programa. Postigli smo učinak od 79,68 odsto", kaže Agron Kuçi, predsjednik opštine Junik.

Izvršena istraživanja pokazuju da su oblasti sa najvišim dostignućima, administrativne javne usluge sa 91,68 odsto, zatim upravljanje otpadom 77, 87 odsto, dok oblast upravljanje nepogodama bilježi učinak od 77,57 odsto.

Maja Denić, RTK2