Važna uloga ovog saveza u regionu

"Normalizacija odnosa sa Srbijom je neophodan uslov za članstvo Kosova u NATO", poručio je predsjednik Parlamentarne Skupštine NATO-a Paolo Ali, koji se na Kosovu sastao sa predstavnicima vlasti.

"Normalizacija odnosa sa Srbijom ostaje najvažniji uslov da bi Kosovo pristupilo međunarodnim organizacijama. Borba protiv kriminala i korupcije, takođe, ima bitnu ulogu", naglasio je Paolo Ali, predsjednik Parlamentarne Skupštine NATO-a.

"NATO smatra da bi ova transformacija trebalo da se dogodi u sklopu institucionalnih promjena, smatramo da su reforme najbolji način. Potrebno je da vaša vlada i parlament pronađu rješenje, a pregovore treba voditi na evropskom nivou. NATO se neće povući, imamo svoju ulogu na Kosovu, Kfor takođe ostaje ovdje", rekao je Paolo Ali na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Ramushem Haradinajem.

Važnu ulogu NATO-a na Kosovu istakao je premijer Haradinaj, koji je naglasio da Kosovo u ovom Sjevernoatlantskom savezu vidi sigurnost i mir.

"Kada je u pitanju transformacija KBS-a u Vojsku Kosova mi ćemo učiniti sve što je potrebno da dokažemo NATO-u i svim partnerskim zemljama pojedinačno da smo odgovorni. Nije u našem interesu da zaobiđemo ove obaveze", rekao je premijer Ramush Haradinaj.

O radu Skupštine Kosova visokog zvaničnika NATO-a izvjestio je potpredsjednik Skupštine Xhavit Haliti.

"Kao što smo do sad i ubuduće težićemo ka evropskim i evroatlanskim integracijama, kako kosovski Parlament, tako i građani i sve političke partije", poručio je Haliti.

Sa predsjednikom parlamentarne skupštine NATO-a sastao se i predsjednik Hashim Thaçi koji je istakao da je Kosovo bitan faktor stabilnosti u regionu, kao i da je posvećeno dijalogu sa Srbijom, koji će, prema njegovim riječima, doneti trajni mir čitavom regionu. Thaçi je rekao i da je NATO na Kosovu, ali je sada vrijeme da i Kosovo bude u NATO-u.

Jelena Đorđević, RTK2