Komisija za zakonodavstvo nije odobrila prijedlog

Poslanici Skupštine Kosova razmatrali su Nacrt zakona o Specijalnoj komori Vrhovnog suda koji se odnosi na Agenciju za privatizaciju Kosova. Predlagač ministar pravde Abelard Tahiri zatražio je od poslanika da usvoje ovaj zakon po ubrzanoj proceduri, sa čime se nisu složili poslanici opozicije.

Komisija za zakonodavstvo nije odobrila prijedlog da se Nacrt zakona o Specijalnoj komori Vrhovnog suda, kojim se sudije EULEX-a zamjenjuju domaćim - razmotra ubrzanom procedurom.

"Komisija je odbila taj zahtjev. Ovo je veoma važan zakon. Sadrži više od 100 stranica i 70 članova. On se ne odnosi samo na promjenu mandata EULEX-a, vi znate naš stav, Samoopredjeljenje već duže vrijeme traži odlazak EULEX-a", poručila je Haxhiju.

Predlagač zakona ministar Abelard Tahiri tvrdi da je veoma važno da ovaj zakon bude usvojen tokom jula.

"Danas smo započeli neophodnu proceduru, on se mora razmotriti u načelu. Poslanici su imali dvije nedjelje za upoznavanje sa zakonom. Ovo je važno pitanje jer reguliše rad Specijalnih komora Vrhovnog suda", rekao je Tahiri.

Da se zakon o Specijalnoj komori Vrhovnog suda nađe pred poslanicima ubrzanom procedurom protive se i poslanici Demokratskog saveza Kosova.

"Slažemo se da danas održimo sjednicu jednom tačkom dnevnog reda, a to je usvajanje amandmana kojim sudije EULEX-a zamjenjujemo domaćim sudijama, samo to. Ali vi ste doneli jedan potpuno novi zakon na koji imamo prilično velike primjedbe", izjavio je poslanik LDK-a Avdullah Hoti.

Iz vladajuće Demokratske partije Kosova poručuju da su i ranije ovakvi zakoni usvajani ubrzanom procedurom.

"Ako prihvatimo zahtjev opozicije da zakon ide redovnom procedurom, znate da je za to potrebno najmanje dva mjeseca, što znači da bi o zakonu glasali u oktobru. Mislim da opozicija ne želi funkcionalni Vrhovni sud, jer bi to značilo da nijedan proces privatizacije ne može biti završen do kraja 2018. ili početkom 2019. godine", rekao je Memli Krasniqi ispred PDK-a.

Premijer Ramush Haradinaj pozvao je poslanike da što prije usvoje izmjene zakona, jer će u suprotnom Kosovo biti u kritičnoj poziciji.

"Usvajanje ovog Nacrta zakona pokazaće našu odgovornost prema Evropskoj uniji. Ako Kosovo zapostavi svoje odgovornosti, to će biti pokazatelj da se nalazimo u kritičnoj poziciji. Mi ne smemo prihvatati obaveze koje ne možemo ispuniti. Građani od nas očekuju odgovornost", dodao je Haradinaj.

Poslije kraće rasprave i intervenciju potpredsjednika skupštine Xhavita Halitija dogovoreno da se o Nacrtu zakona o Specijalnoj komori Vrhovnog suda raspavlja 9 jula.

Marko Zakić, RTK2