Tri mjeseca bez ijednog poteza Evropske komisije

Iako su se građani Kosova nadali da će, kada se ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, vizna liberalizacija da bude odobrena, to se nije desilo.

Proces traje tri mjeseca bez ikakvog poteza Evropske komisije. Druga prepreka je bila da se rezultatima dokaže borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a ovo je uslov koji su kosovski političari ostavljali po strani, ne uzimajući ga za ozbiljno, piše Koha Ditore.
Sa druge strane, Evropska komisija složila se da igra igru nekoliko država članica, kako bi kupila vrijeme i odložila za tri mjeseca formalno obavještenje da je Kosovo ispunilo uslove.
Čak i u EU sada kažu da "nema datuma kada će da potvrde ispunjenje uslova", ali je pomenuta mogućnost da se to dogodi sljedeće sedmice.
I zaista, kada su upitani o izvještajima medija na Kosovu da će "ove nedjelje biti pozitivnog izvještaja Komisije", u Briselu su odgovorili ironično – "izgleda da u Prištini znaju nešto više od nas".
U iščekivanju obavještenja od Evropske komisije da su ispunjeni najnoviji kriterijumi u procesu liberalizacije viznog režima, Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) Evropskog parlamenta je stavio ovu temu na dnevni red za 10. jul. Ali na plenarnoj sjednici može da bude tek u septembru. U međuvremenu, u Savjetu postoje zemlje koje se ozbiljno protive.