Oko 150 pacijenata obavilo transplantaciju u različitim zemljama

Radi se o 150 osoba sa cijelog Kosova koji su do sada izvršili transplantaciju bubrega. Ovaj medicinski postupak se ne provodi u našoj zemlji. Iz tog razloga, pacijenti sa Kosova su preusmjereni na druge države. Pakistan, Indija, Turska i Albanija su glavne destinacije u kojima su ovi pacijenti obavili transplantaciju bubrega. U Pakistanu u vrijeme kada su izvršili transplantaciji, pacijenti sa Kosova su bubreg kupovali ništa više od 900 dolara. Cio proces transplantacije koštao je od 8 do 10 hiljada američkih dolara.

Ožiljke koje je zdravstvenom sistemu ostavio zločin koji se dogodio u klinici "Medicus", prije mnogo godina, još uvijek su vidljivi. Kosovo i dalje nema zakon koji reguliše pitanje transplantacije organa. Za ovu operaciju, pacijenti sa Kosova nakon rata odlaze u zemlje Evrope radi transplantacije.

Prošlo je više od 12 godina od kada je ova gospođa, sada 66-godišnjakinja, iz opštine Lipljan, obavila transplantaciju bubrega. Ona je jedno vrijeme imala zdravstvene probleme, zbog kojih je tri puta sedmično morala  prolaziti kroz proces dijalize kojeg je obavljala na Kliničkom centru u Prištini. Ali sve njena patnja je okončana kada je našla donatora bubrega. Ali on nije bio njena porodica, a ona ni sama nije poznavala čovjeka koji bi donirao dio tijela.

Preko potrebnu transplantaciju ova gospođa je obavila van Kosova. I to sve zbog nedostatka zakona o transpantaciji organa u našoj zemlji. Ona je odabrala jednu državu u Južnoj Aziji, Pakistan. U voj zemlji, na osnovu domaćih zakona, kosovskom pacijentu je osiguran bubreg, kupivši ga po veoma jeftinoj cijeni.

U Pakistanu do 2006. godine bubrezi su prodavali različiti donatori. Rodbina gospođe iz Lipljana, T.O., s tim donatorima došla je u kontakt putem interneta. Bubreg im je prodao 24-godišnjak, gdje je prilagodljivost ovog dijela tijela, prema riječima članova porodice, bila voma dobra.

"U to vrijeme (2006), smo čuli da se bubrezi prodaju u Pakistanu. Od doktora sa Kosova smo samo uzeli smjetrnice za transplantaciju bubrega za našu majku koja je u to vrijeme imala 48 godina. Onda smo otišli", govore za portal "Express" članovi porodice gospođe, pod uslovom da ostanu anonimni.

Bubreg je ovi Kosovari u Pakistanu kupili po cijeni od 900 dolara, prevedeno u eure, oko 800 eura. Čitav medicinski proces presađivanja koštao je oko šest hiljada eura i urađen je u državnoj bolnici u Pakistanu.

"Bubreg je varirao od donatora. Nama je bio dat za oko 900 dolara. Tu smo ostali oko 2 mjeseca", kažu članovi porodice ove gopođe.

Ali sličnih, ako ne i istih slučajeva, kao ove Kosovarke ima na desetine drugih pacijenata. 2006. godine, prema riječima ljekara Kliničkog centra Kosova u Prištini, oko 26 kosovskih pacijenata je izvršilo presađivanje bubrega u Pakistanu.

Većina njih, sada nakon 12 godina, zdravstvene terapije nastavljaju obavljati na Kliničkom centru, tačnije na klinici za hematologiju. Oko ovog pitanja za Express je govorio doktor, Ibrahim Rudhani, nefrolog na Kliničkom centru.

"... sa načinom na koji su izvršene transplantacije nisam upoznat. Niko od nas ne upućuje na države u kojima bi trebalo da se uradi transplantacija. Čak i oni pacijenti koji su transplantaciju obavili u Pakistanu, došli su na Klinički centar kao svaki drugi pacijent koji je izveo transplantaciju u Turskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji. Oni su obavili transplantaciju u državnim institucijama u Pakistanu. Obično se oni prate kao i svi drugi pacijenti", kaže doktor.

Prema riječima Rudhanija, zdravstveno stanje većine ovih pacijenata je dobro.

"Zdravstveno stanje za većinu njih koje pratimo je dobro", pojašnjava doktor Ibrahim Rrudhani.

Ali postoje i drugi kosovski pacijenata koji su transplantaciju bubrega uradili u Rusiji, Indiji i drugim zemljama.

U čitavoj historiji na Kosovu registrovano je oko 150 pacijenata koji su obavili transplantaciju u različitim zemljama. Većina njih je obavila u Turskoj i Albaniji.

U ove dvije zemlje, Kosovo pokriva dio troškova za pacijente. Iz Ministarstva zdravlja, su za "Express" pojasnili da je tokom ove godine za transplantaciju bubrega pomoć zatražilo 10 pacijenata.

"Do sada je u ovoj godini, finansijsku podršku za liječenje izvan javnih zdravstvenih ustanova kroz Program za LIJZU, na osnovu referenci iz Klinike za nekrologiju zatražilo 10 pacijenata. Iznos do sada potrošen za ove slučajeve je oko 60.000,00 eura", navodi se u odgovoru Ministarstva zdravlja za "Express". Prema podacima Ministarstva zdravlja, u većini slučajeva pacijenti su odabrali mjesta za tretman.

"Lokacije tretmana biraju sami pacijenti i ove zemlje su obično: Albanija, Turska i druge evropske zemlje".

Tokom protekle godine, 132 pacijenta dobilo je referencu o transplantaciji bubrega i biopsiji izvan Kosova.

Pitanje transplantacija organa na Kosovu je ostalo tabu tema u zdravstvenoj zaštiti Kosova od slučaja "Medicus". U ovoj klinici koja se nalazila nedaleko od glavnog grada, ilegalna transplantacija bubrega bila su uglavnom kod stranih pacijenata.

/GazetaExpress/