Još uvijek ima nedostataka

U Palati pravde je organizovana konferencija na kojoj je predstavljen godišnji izvještaj o nadgledanju rada sudova na Kosovu, sa posebnim akcentom na korupciju i na lica koja su optužena za ekstremizam i terorizam.

Direktorica  BIRN-a Kosova Jeta Xhara govorila je o dvanaestogodišnjem nadgledanju sudova. Istakla je da je vidljiv napredak, ali da u pravosudnom sistemu Kosova još uvijek ima nedostataka.

"Ne možemo očekivati nezavisnost sudija i tužilaca, naša pomoć je i njima neophodna. Svaki slučaj korupcije treba snimiti audio i video, to još uvijek nemamo. Treba kažnjavati sudije koje nespremne dođu na ročišta. Sudski savjet još uvijek nema dovoljan broj sudija, treba razmotriti rad sudija, još uvijek ima zatvorenih sjednica, bez adekvatnog obrazloženja", rekla je Jeta Xhara, direktorica BIRN-a.

Ministar pravde je istakao da se slučaj bivšeg gradonačelnika Kačanika ne smije ponoviti na Kosovu.

"Pridružujem se ocjeni britanskog ambasadora na Kosovu u vezi slučaja Xhabira Zharkua. To lice o kome vi govorite je sramota za Kosovo, ali takvi slučajevi ne treba da nas demotivišu u podržavanju pravosuđa. Takvi slučajevi ne smeju da se ponove. Napomenuću da je najveći napredak u sudstvu zabilježen 2018. godine, kada je ovde zaposleno 300 radnika", izjavio je ministar pravde Kosova, Abelard Tahiri.

"Od početka projekta nadgledano je više od 10 hiljada sudskih saslušanja, u kojima su identifikovani mnogi prekršaji i nedostaci", rekao je predstavnik Pravne kancelarije Birn-a, Labinot Leposhtica.

"Mogu vam reći da je kroz ovaj projekat do sada nadgledano oko 10 hiljada 887 sudskih saslušanja. Tokom 2017. godine imali smo 254 presude, a samo  u 32 slučaja izrečene su zatvorske kazne zbog slučajeva korupcije. U 18 slučajeva Vrhovni sud je konstatovao da je riječ o pogrešnim odlukama sudova, koje su optužene oslobodile krivice. Veliki je broj neriješenih slučajeva",  kaže Labinot Leposhtica, predstavnik pravne kancelarije BIRN-a.

U izvještaju BIRN-a i Internewsa date su preporuke Parlamentu Kosova i Ministarstvu pravde. Neke od njih se odnose na dopune i izmjene Zakona o sudovima na Kosovu, fokusiranje Specijalnog suda na korupciju, kao i usvojanje Nacrta Sudskog savjeta i Nacrta Tužilaštva Kosova.

Maja Denić, RTK2