Sva pitanja se trebaju rješavati mirnim putem

U istom formatu kao i ranije, razgovori predsjednika Kosova Hashima Thaçija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića su, kako je saopšteno iz Brisela, bili intenzivni i produktivni. Proces je ubrzan i vodi ka završetku dijaloga i ka pravno obavezujućem sporazumu, kaže Bojan Teofilović iz Centra za mir i toleranciju. Za analitičara Ramusha Tahirija politički dijalog je samo izražavanje dobre volje da se razgovara.

Prve ocjene posljednjeg susreta dale su upravo vođe dijaloga. Predsjednik Kosova Hashim Thaçi navodi da su razgovori bili teški, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ističe da je dogovoreno da se sva pitanja rješavaju mirnim putem. Ove poruke analitičar iz Prištine Ramush Tahiri smatra pozitivnim.

"Poruke su dobre zbog toga što su rekli da će sve riješiti mirnim putem i razgovorima i da će se kasnije nastaviti sa razgovorima i na nivou predsjednika države i na nivou vlada", kazao je Tahiri.

Stigle su i najave da će susreti biti češći.

"Mislim da je proces ubrzan već nekoliko mjeseci i da, naravno, to vodi ka završetku pregovora i ka pravno obavezujućem sporazumu koji se u javnosti spominje odavno, koji je sada na stolu i koji je glavna tema ovih završnih razgovora", kaže Bojan Teofilović iz Centra za mir i toleranciju.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je obraćanje naciji, kada, kako je rekao, bude video šansu za kompromisno rješenje.

"Ubrzavanje procesa i pominjanje referendum, prije svega u Srbiji, meni je negdje dokaz da je proces pri kraju. Ta podjela odgovornosti sa narodom, da će se narod pitati, jasan je signal da se pregovori u Briselu privode kraju", navodi Teofilović.

"Ovaj politički dijalog je samo izražavanje dobre volje da se razgovara, da su rat i konflikti za nama i da, ako nam ne bude bolje, neće nam biti gore, nego će biti sadašnje stanje i nastavićemo ovim putem", navodi Ramush Tahiri.

Ocjenu dijaloga dala je i visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini koja je navela da se pregovori odvijaju teško, ali u ohrabrujućem smjeru.

Aleksandra Zdravković, RTK2