Potrebno je raditi na prevazilaženju ove pojave

Napuštanje djece na Kosovu blago opada. Samo u prvih pet mjeseci ove godine napušteno je pet dojenčadi. Međutim, potrebno je raditi na prevazilaženju ove pojave.

Na Klinici za neonatologiju u Prištini ukazuju na to da su razlozi što mlade majke napuštaju svoju djecu od rođenja, teški socijalni uslovi i odbijanje djeteta od strane oca, zbog toga što su njihove veze u većini slučajeva vanbračne. Najpogodinije mjesto za napuštanje beba i dalje ostaju prostorije bolnice.

Vršilac dužnosti direktora Klinike za neonatologiju, Xhevdet Gojnovci, rekao je za "Kosovapress" da bez obzira na zabilježen pad napuštanja beba, Klinika za neonatologiju i dalje kuburi sa nedostatkom medicinskih sestara, jer briga za bebe zahtjeva veliku posvećenost i angažovanje. On je potencirao da Klinika za neonatologiju se 28 dana brine za napuštene bebe, koji onda prolaze pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalnog staranja, odnosno Odsjeka za socijalni rad.

Rukovodilac UNFPA na Kosovu Visare Mujko Nimani izrazila je zabrinutost zbog neželjene trudnoće.

Nimani je rekla da je često nedostatak informacija uticaj na neželjnu trudnoću kod adolescenata. Klevis Vaqari, program menadžer u mreži organizacija koje se bave zaštitom djece (KOMF), govorila je o problemima koji se javljaju zbog nedostatka sredstava za skloništa za nezbrinutu djecu.

Za Edonu Hajrullahu iz institucije Ombudspersona, napuštanje djece ostaje jedno od najosjetljivijih i najvažnijih pitanja.

Hajrullahu je rekla da institucije moraju preduzeti više toga kako bi spriječile takve pojave.

Inače, u prvoj polovini prošle godine Ministarstvo socijalnog staranja objavilo je da je napusteno šest beba. Inače, edukacija i promocija zdravlja, posebno informacije o reproduktivnom zdravlju, kao i pristup kontracepciji, ostaju neki od koraka koje treba preduzeti da se izbjegne stanje fenomena napuštanja beba.