Društvo u dubokoj depresiji

Već nekoliko godina, građani Kosova su potpuno izgubili nadu da sa ovom političkom klasom, potpuno inkriminisanom, ne očekuje da zemlja krene naprijed. Prema riječima i procjenama političkih analitičara i poznavaocima oblasti međunarodnih odnosa, ali i mišljenja građana, s pravom se kaže da je Kosovo pretvoreno u apatičnu zemlju, gdje niko ne reaguje za ništa, čak i kada se nezakonito povećaju plate vladinim službenicima, niti kada se krade novac poreskih obveznika, niti kada se bordovi politizuju, pa ni kada dođe do zloupotrebljavanja na tenderima. Analitičari kažu da čak i ova trenutna opozicija sa svojim inertnim ponašanjem nikoga ne zanima, pa je ova nacija sasvim beznadježna. Eksperti iz ove oblasti sumnjaju da će kosovsko društvo imati još više problema da se oslobodi ove totalno inkriminisane političke klase u službi kriminalnog podzemlja.

Pravni stručnjak, Blerim Burjani za "Kosova sot", rekao je da je politička scena izgubila kredibilitet te da su građani čak gotovo izgubili vjeru.

"Postoje mnoge stvari koje Kosovo mora promijeniti, način vladanja, ako građani ne promijene ovu političku klasu, onda je to kraj, jer građani treba da odluče ili da se suoče sa ovom kriminalnom klasom ili da promjene ove političare ili da snose posljedice", istakao je on.

Gubitak nade

Politički analitičar Azir Haziri rekao je za "Kosova sot" da nema nikave sumnje da je Kosovo postalo apatična zemlja, u kojoj građani gotovo ne reagiraju na ništa, jer smo postali apatični zemlja, koja samo ćuti.

"Ovu situaciju je nažalost stvorio nedostatak odgovornosti, totalna neodgovornost i institucionalna neadekvatnost. Ovi negativni fenomeni, uključujući i neke druge, rezultat su pogrešnih politika i mogućnosti prisvajanja", rekao je on.

"Kosovu je potreban drugi institucionalni tretman, druga logika i upravljanje i pridodato ovom jedna određena doza morala, a kada možemo imati sve ovo ili elita, mogu biti opipljivi rezultati, gdje usluge mogu da dobiju svi", nastavio je Haziri.

"Uzimajući u obzir koliko njih radi u državnim institucijama', pa ako uporedite efikasnost rada u pogledu plate, ispostavlja se da su plate u ovim sektorima veće nego u EU", rekao je on.

Dok stručnjak na polju evropskih integracija, Jeton Kelmendi, za list "Kosova sot" kaže da zbog političke klase i neizbježne poslijeratne vlade do sada na Kosovu ne postoji vladavina prava i zakona, te da je to dovelo da na Kosovu u stvarnosti vlada organizirani kriminal i zbog toga je izgubljena nada građana Kosova za bolji život i ekonomski razvoj i prosperitet.

"Ovu degradaciju je načinila inkriminisana politika i ova korumpirana politička klasa koja je usko povezana sa kriminalom, zauzimajući državu u svim segmentima, pretvarajući državu de facto u službu svojih interesa i kriminalne oligarhije", rekao je on.

"Baš je inkriminirana politika ta koja je dovela društvo u stanju depresije i bez viđenja ikakve perspektive za život i prosperitet, tako da građani traže alternativne načine za bijeg sa Kosova, posebice zbog činjenice da kao prvo ovdje vladaju organizovani kriminal i korupcija koje su državu Kosovo pretvorile u državu bez države ili da se na drugi način izrazim, u jednu kriminalnu državu, bez životne perspektive, bez zaposlenja i bez ekonomskog razvoja", nastavio je Kelmendi.

Građani optužuju ljude na vlasti

Pored političkih analitičara, građani koji su anketirani od strane lista kažu da su veoma nezadovoljni ovom inkriminisanom političkom klasom.

Građanin Hasan Bekteshi, za list "Kosova Sot" rekao je da je sa ovim političarima Kosovo izgubilo sve nade za bolju budućnost, jer su one propale.

"Stoga na Kosovu postoji neposredna potreba za totalnim i radikalnim promjenama. Kosovu je potrebna nova, obrazovana i nestrukturirana politička klasa koja bi zemlju vodila ispravno za građane, a ne za sebe, kao što su do sada djelovali naši posleratni ratni lideri", rekao je Bekteshi.

"Sa ovim ljudima se ne može ići naprijed: Možemo samo pogledati koliko je mladih okončalo školovanje, te isti ne nalaze posao i prisiljeni su da napuste zemlju zbog nedostatka perspektive. Dakle, sve ovo se dešava zbog slabe politike naših političara, koji razmišljaju samo o sebi i uopšte ih nije briga za narod. Zbog toga smo izgubili nadu i demoralizovani smo od strane ove političke kaste koja mora ići kući.  Ali, prije toga građani moraju biti svijesni da ove političare što prije uklone sa političke scene", naglasio je Bekteshi.

Dok drugi građanin iz Prištine, Bekim Berisha, za "Kosova Sot" kaže da ova trenutna politička klasa pokazuje šta su uradili sa stanovništvom koje živi u bijednim uslovima i kako oni iznuđuju novac od građana.

"U tu svrhu, potrebno je da pogledamo slučaj 'Bechtel&Enka', koji je Kosovu uzeo 53 miliona eura, što je dovelo do toga da današnja vlast ne pruži nikakvu odgovornost, jer razmišljaju samo o sebi, dok je narod u bijednom stanju, jer naši lideri od poslije rata rade za sebe i za svoje ljude, ne dižući gravu da vide narod", rekao je on.

"Kosovu je hitno potrebna nova politička klasa", naglasio je on. Prema njegovim riječima, sve stranke su vladale zemljom, dovodeći građane do bijede i dovevši ih u situaciju da budu prisiljeni da traže spas u bježanju u inostranstvo.